26 januari 2019

Optreden Daan van den Hurk met Fotoplayer

26 januari 17:00u 18:00u Museum Speelklok Volwassenen
Bestel tickets

Tegenwoordig kunnen we ons een film zonder geluid niet meer voorstellen, maar vroeger was dit wel anders.

Stap 26 januari terug in de tijd en kom kijken naar een aantal korte ‘stomme films’, die tot leven komen met live muziek van de Fotoplayer. De Fotoplayer wordt deze avond bespeeld door niemand minder dan de bekende filmpianist Daan van den Hurk.

In de periode tussen de opkomst van het filmtheater en de invoering van de sprekende film waren stomme films erg populair. Vaak werden in theaters pianisten, simpele pianola, kleine ensembles of orkesten ingezet om de film te begeleiden, maar er werd ook gezocht naar mogelijkheden om de geluidseffecten uit te breiden. De American Fotoplayer Company bouwde een instrument waarmee meerdere geluidseffecten mogelijk werden door een druk op een knop of het trekken aan een koord. Bovendien bevatte dit instrument, de ‘Fotoplayer’ een piano, enkele registers orgelpijpen en percussie-instrumenten, waardoor het een heus eenmansorkest werd!

Op 26 januari komen er onder andere films van Charlie Chaplin en Charley Chase aan de orde. Kortom: hilariteit gegarandeerd!

Praktische informatie 

  • Datum: 26 januari
  • Tijd: 17:00 uur
  • Locatie: Museum Speelklok
  • Prijs regulier: €8,-. Kaarten zijn binnenkort verkrijgbaar.
  • Prijs Museumkaarthouders: Gratis. Let op: Museumkaarthouders moeten wel van tevoren reserveren. Dit kan door te mailen naar info@museumspeelklok.nl.

Meer over Daan 
Daan van den Hurk (1987) is pianist, componist en filmpianist. Hij studeerde vier maal cum laude af als jazzpianist, klassiek pianist en componist aan Het Utrechts Conservatorium. Hij geeft concerten door heel Nederland als solist en in duo’s en ensembles. Hij speelt bekend repertoire, maar is ook vaak vertolker van nieuwe en eigen composities. Ook soleerde hij bij verschillende Nederlandse orkesten.

Daans loopbaan als filmpianist, begeleider van films uit het ‘stille tijdperk’, begon bij de masterclass van de Giornate del Cinema Muto, waarna hij jaarlijks als filmbegeleider terugkeerde. Zelf heeft hij inmiddels ook een masterclass film begeleiden gegeven. Hij speelt wereldwijd op festivals en werkte onder meer samen met Chaplin-biograaf David Robinson. Daan is directeur en oprichter van het Nederlands Silent Film Festival, een jaarlijks festival dat plaatsvindt in Eindhoven.

Terug naar boven
laad eerdere berichten
Privacy Statement Disclaimer ontworpen & ontwikkeld door Eagerly