9 december 2018

Museum Jeugd Universiteit met thema muziekrobots

9 december 11:30u 12:30u Museum Speelklok Kinderen

In Museum Speelklok vinden er dit najaar drie kindercolleges plaats die helemaal in het teken staan van de oudste en nieuwste muziekrobots!

Kunnen robots bang zijn? Wat is de oudste muziekrobot? En ben jij slimmer dan een robot? Weet jij het antwoord op deze vragen? Kom er achter tijdens de drie kindercolleges in Museum Speelklok. Deze zijn speciaal voor kinderen van 8 t/m 12 jaar en hier leer je alles over muziekrobots.

Vanaf 21 september 2018 is het museum namelijk helemaal in de ban van muzikale robots. In de interactieve tentoonstelling Robots love Music zie je eeuwenoude robots, metalen robots, supersonische robots, levensgrote robots, kasten met verstopte robots en vele onzichtbare muzikanten. Tijdens de drie leerzame, maar vooral leuke, colleges leer je alles over deze verschillende muziekrobots!

College 1: Kunnen robots bang, stout of nieuwsgierig zijn?

Robots kennen we van vooral van televisie. Ze doen vaak saai werk in fabrieken of leiden bezoekers rond in een ziekenhuis of museum. Robots hebben meestal een duidelijke taak waar ze speciaal voor gemaakt zijn. Maar nieuwsgierige robots bestaan ook, en bange robots. Zelfs robots die met opzet hulpeloos zijn. Waarom zijn deze robots er eigenlijk? Van Maarten Lamers en Peter van der Putten, wetenschappers en docenten aan de Universiteit Leiden, hoor je precies hoe dit zit en ook ga je met hen zelf een test doen of je een robot ‘levend’ vindt of niet.

  • Datum: 14 oktober 2018 11:30
  • Expert: Maarten Lamers, Peter van der Putten

College 2: Wat zijn de oudste muziekrobots van Nederland?

Stel je voor: mechanische mannetjes die op een klok zitten om op bellen te slaan. Een levensgrote pop die fluit kan spelen. Of een knuffelkonijn dat doet alsof hij viool speelt. Tegenwoordig zouden we dit robots noemen, maar lang geleden maakten mensen al de meest bijzondere automaten die muziek konden maken. Zo hoefde je zelf niet op muziekles! Museumconservator Marieke Lefeber vertelt je alles over deze wonderbaarlijke eerste muziekrobots uit de Robots Love Music tentoonstelling en laat ze aan je horen en zien.

  • Datum: 11 november 2018 11:30
  • Expert: Marieke Lefeber

College 3: Ben jij slimmer dan een robot?

Wat kunnen robots al wel en wat kunnen ze juist ook nog niet? Wetenschapper en robotverzamelaar Nieske Vergunst gaat het hierover hebben in dit college aan de hand van robots die je kent van tv en in films, zoals Transformers en de robotjes uit The Lego Movie. Met wat verrassingen zoals: hoeveel robots heb je eigenlijk al in huis? Nieske schreef het boek Hello Robot! en gaat met jou je eigen onverwachte talenten ontdekken: de dingen die mensen heel goed kunnen en die voor robots eigenlijk heel moeilijk zijn.

  • Datum: 9 december 2018 11:30
  • Expert: Nieske Vergunst

Wat is MuseumJeugdUniversiteit?

De MuseumJeugdUniversiteit organiseert kindercolleges in meer dan 50 musea in Nederland. Wetenschappers, onderzoekers en experts geven antwoord op spannende vragen over de museumcollectie. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een college over bij de MJU. Schrijf je nu in en haal je MJU-diploma! De video geeft nog een korte toelichting over MuseumJeugdUniversiteit.

Stichting MuseumJeugdUniversiteit werkt samen met de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de VSC (het netwerk van wetenschapsmusea en science centra), de Nederlandse Museumvereniging (NMV) en KidsWeek en wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds. 

Terug naar boven
laad eerdere berichten
Privacy Statement Disclaimer ontworpen & ontwikkeld door Eagerly