5 april 2016

16 t/m 24 april Nationale Museumweek

Tijdens de nationale museumweek krijgt de Muzikale Rondleiding in Museum Speelklok een extra dimensie.

Tijdens de nationale museumweek krijgt de Muzikale Rondleiding in Museum Speelklok, welke dagelijks wordt gegeven, voor één week een extra dimensie! Gedurende de Museumweek zetten de rondleiders het kleurrijke collectiestuk De Drie Pruiken extra in het zonnetje. Een collectiestuk van Museum Speelklok dat normaal gesproken niet wordt meegenomen in de Muzikale Rondleiding.

de drie pruiken Museum Speelklok

De 3 Pruiken

Het straatorgel ‘De 3 Pruiken’ is een klinkend topstuk van ons museum. Rond 1900 werd het door het Parijse Gavioli et Cie gemaakt als kermisorgel. Daarna speelde het in Manchester, maar sinds 1923 is het als straatorgel in Nederland. In 1952 verbouwde Gijsbert Perlee het orgel. De drie beelden werden er toen op geplaatst, waarna het orgel ‘De 3 Pruiken’ werd genoemd. Het speelde een rol in de eerste versie van de film Ciske de Rat. Bovendien reisde ‘De 3 Pruiken’ in 2010 naar Shanghai om daar te pronken in het Holland-paviljoen op de Wereldtentoonstelling. De traditie van draaiorgels in Nederland is voor een groot deel te danken aan het verhuurbedrijf dat door Leon Warnies in 1875 werd opgericht. Orgeldraaiers hoefden geen duur orgel aan te schaffen en te onderhouden, maar konden dit bij hem huren.