5 augustus 2017

9 sept: Open Monumentendag

Bezoek tijdens de Open Monumentendag 2017 gratis het Restauratieatelier van Museum Speelklok, bekijk het 'verkeersbord' uit 1612 in Museumcafé Klok en kom luisteren naar een orgelconcert in het museum.

Tijdens de Open Monumentendag stelt Museum Speelklok het Restauratieatelier open voor iedereen. Ontmoet de restauratoren van het museum en ontdek voor welke technische uitdagingen ze dagelijks staan met het restaureren van zelfspelende muziekinstrumenten. Naast deze bijzondere ontmoeting met de restauratoren, is ook de magische locatie van deze werkplaats een bezoek waard; een voormalig veilinghuis grenzend aan Flora’s Hof recht onder de Domtoren. Het bijzondere gebouw staat grotendeels in het gebied van het voormalige Romeinse castellum. De Romeinen vestigden zich hier halverwege de eerste eeuw na Christus, toen onder keizer Claudius het eerste legerkamp werd aangelegd. De Romeinse muur loopt recht onder de werkbanken van de orgelrestauratoren door. Een betere plek, waar de historie de restauratoren zal inspireren, kan het museum zich niet wensen!

• Entree is gratis
  • Open van 12.00 uur tot 17.00 uur

Bekijk het ‘verkeersbord’ uit 1612 in Museumcafé Klok

Vroeger was de Buurkerk, waar nu Museum Speelklok gevestigd is, een belangrijke ontmoetingsplaats voor onder andere boeren, burgers en buitenlui. De Buurkerk diende natuurlijk als plek voor gebedsdiensten, maar door zijn grootte was het ook de gewoonte geworden om de verbinding tussen de noord- en zuidingang als openbare weg te gebruiken! In Museumcafé Klok hangt nog steeds het ‘verkeersbord’ uit 1621, waarop staat dat boeren tijdens de kerkdienst niet met pakken, zakken, tonnen of vee door de kerk mochten lopen.

• Gratis te bekijken in Museumcafé Klok van 10.00 uur tot 17.00 uur
  • Voor een bezoek aan het museum gelden de normale toegangsprijzen

Orgelconcert

Tijdens de Open Monumentendag wordt tevens voor de tiende keer een Orgelvoetttocht georganiseerd in hartje Utrecht. Dit jaar ligt hierbij de focus op Ogel-plus. Als onderdeel van de Orgelvoettocht begint om 12.45 een concert door Gerrit Christiaan de Gier en Paul van der Woude op het beroemde Johann Frederik Witte-orgel uit 1883 in ons eigen museum.

• Duur concert: 12.45 uur tot 13.15 uur
  • Toegang: entreeticket tot het museum. Er wordt geen extra toeslag gevraagd voor het orgelconcert
  • Kijk hier voor meer informatie over het orgelconcert