Zien & Doen

5 mei 2016

De Arabier op opening Parade Utrecht

Tijdens de opening van de Parade in Utrecht, op vrijdag 22 juli, laat het wereldberoemde straatorgel de Arabier zijn klanken horen aan iedereen!

Het orgel de Arabier werd in 1925 door Pierre Verbeeck gebouwd voor een danszaal, maar werd in 1935 gekocht door de firma Perlee, waar het verbouwd werd tot een straatorgel. In de jaren 1950 werd het in Groningen verhuurd, kreeg het orgel 5 beelden en werd het het bekendste straatorgel ter wereld! Dit kwam onder andere door de tientallen grammofoonplaten die werden gemaakt en door de vele optredens in het buitenland. Zo is de Arabier meerdere malen mee op handelsmissies geweest naar het oosten, maar heeft het ook op de kade van New York gestaan bij de aankomst van de Holland-Amerika Lijn! Het orgel kreeg de naam Arabier vanwege zijn exotische schilderingen.

Nog steeds wordt de Arabier veel gevraagd voor optredens en is daarom regelmatig tijdelijk even verdwenen uit de collectie van Museum Speelklok. Zo ook voor de openingsavond op de Parade in Utrecht!

Detail draaiorgel De Arabier

Terug naar boven
laad eerdere berichten
Privacy Statement Disclaimer ontworpen & ontwikkeld door Eagerly