Zien & Doen

12 oktober 2017

12 okt: Concertlezing ‘Vieze liedjes uit de 18de eeuw’

In het kader van de tentoonstelling ‘Vieze liedjes op deftige speelklokken’ organiseert Museum Speelklok op 12 oktober een speciale concertlezing inclusief vieze liedjes!

Tijdens de concertlezing nemen Jos Koning en het Speelhuys Ensemble je mee naar de ‘poelen des verderfs’ van het uitgaansleven uit de 18de eeuw. Violist en wetenschapper Jos Koning is gespecialiseerd in het repertoire uit de 17de en 18de eeuw. Zijn verhaal over de situatie omtrent de (Nederlandse) liedcultuur uit de 18de eeuw wordt gedurende de avond verweven met live muziek van het Speelhuys Ensemble. Het Speelhuys Ensemble brengt al jarenlang ‘muziek uit het Amsterdamse nachtleven anno 1700’ ten gehore. Speciaal voor dit concert is het repertoire uitgebreid met populaire en pikante liedjes die helemaal aansluiten bij de tentoonstelling Vieze liedjes op deftige speelklokken.

Programma
19:00 – ontvangst in Museumcafé Klok
19:50 – zaal open
20:15 – aanvang concert (zonder pauze)
21:45 – einde concert

Voorafgaand en na het concert is er de mogelijkheid om de tentoonstelling Vieze liedjes op deftige speelklokken te bezoeken en is Museumcafé Klok opengesteld. Onderaan deze pagina kunnen tickets voor de concertlezing worden gekocht.

Tentoonstelling Vieze liedjes op deftige speelklokken
Vanaf 12 oktober leggen de chique bellenspeelklokken van Museum Speelklok een stukje pikante geschiedenis bloot in de tentoonstelling Vieze liedjes op deftige speelklokken.

In de deftige huizen van de welgestelde elite van de 18de eeuw stonden vaak luxe uitgevoerde klokken met een bellenspeelwerk. Via deze klokken hoorden de rijke eigenaren op gezette tijden een deuntje. Maar in tegenstelling tot de stijlvolle klokken en eigenaren waren de meeste van deze liedjes van een heel andere toon. Ze waren eenvoudig en hadden vaak kluchtige thema’s zoals boerenvrijages en dronkenschap. Soms waren ze zelfs zo pikant dat ze gingen over seks of schaamhaar!

Over Jos Koning
Jos Koning is een onderzoeker en violist die een uitdaging niet uit de weg gaat. Op eigenzinnige manier duikt hij in originele teksten en liedboeken uit vervlogen tijden. Onder zijn redactie zijn een aantal werkboeken voor viool uitgebracht, met uiteenlopende onderwerpen: improvisatie, Ierse volksmuziek, zigeunermuziek en, zijn specialiteit, muziek en liederen uit het oude Holland. Als musicoloog doet Jos daarnaast al jaren onderzoek naar volksmuziek en publiceerde hij o.a. in het Tijdschrift Achttiende Eeuw en The Journal of Ethnomusicology. Speciaal voor de concertlezing in Museum Speelklok is Jos op zoek gegaan naar de Hollandse ‘vieze liedjes’.

Speelhuys Ensemble
Speelhuys Ensemble zingt en speelt ‘Kroegbarok”: liederen en dansmuziek uit het Hollandse uitgaansleven uit de 17e en 18e eeuw, uitgevoerd met authentieke instrumenten zoals viola d’amore, violone en theorbe.
De Amsterdamse speelhuizen anno 1700: de ‘poelen des verderfs’ van het uitgaansleven. Drank, tabak, dansen op de muziek van viool en bas, luisteren naar de dubieuze liedjes of uit volle borst meezingen – en verleid worden door de lichte dames die er beroepshalve rondhangen. Het ensemble Speelhuys laat deze muziekwereld herleven.

Ticketverkoop

Hieronder kunt u een ticket kopen, welke toegang biedt tot de concertlezing. Vergeet u niet de betreffende passen (Museumkaart/Studentenkaart) mee te nemen naar het concert.

Terug naar boven
laad eerdere berichten
Privacy Statement Disclaimer ontworpen & ontwikkeld door Eagerly