Zien & Doen

1 juli 2020 t/m 29 juli 2020

De Orgel Lunchconcerten zijn terug!

1 juli t/m 29 juli 11:45u 12:15u Museum Speelklok Volwassenen
Bestel tickets

Deze zomer staat het kerkorgel van Museum Speelklok opnieuw centraal tijdens de reeks Orgel Lunchconcerten. Ga zitten, sluit je ogen, luister en geniet van de prachtige klanken!

Iedere woensdag in juli speelt, als onderdeel van Kerken Luisteren, een bekende organist op het Witte-orgel tijdens een Orgel Lunchconcert. De organisten laten tijdens de orgelconcerten een variatie van muziek horen, maar er is één terugkerend onderdeel: iedere organist gaat een geïmproviseerde dialoog aan met een ander orgel van Museum Speelklok!

Reserveer vooraf of koop bij de kassa een ticket voor één van de orgelconcerten voor slechts €4,50 en geniet een half uur lang van prachtige kerkorgelmuziek. Na afloop van ieder orgelconcert is er in het museumcafé een heerlijk luncharrangement te verkrijgen voor €8,50. Dit luncharrangement bevat een broodje, soepje en koffie of thee en is bij de kassa op basis van beschikbaarheid te reserveren. Wil je voor of na het concert ook nog het museum in? Dan kan je online of bij de kassa apart je tickets voor het museum kopen.

Reserveer hier je tickets voor een Orgel Lunchconcert. 

Praktische informatie

  • Woensdag 1 juli, 8 juli, 15 juli, 22 juli en 29 juli
  • Van 11:45 uur t/m 12:15 uur
  • Prijs orgelconcert: €4,50
  • Prijs luncharrangement (optioneel): €8,50
  • Koop apart je toegangstickets voor Museum Speelklok

Gratis koffie of thee voor bezoekers van Kerken Luisteren 
Bezoekers van Kerken Luisteren krijgen op vertoon van de programmafolder bij een bezoek aan één van de orgelconcerten een gratis kopje koffie of thee in Museumcafé Klok.

Thema orgelconcerten: Improvisatie

Improvisatie en orgel horen al eeuwenlang bij elkaar. Jan Pieterszoon Sweelinck (1562 – 1621) werd geroemd om zijn orgelimprovisaties en ook Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) was een genie op dit gebied. Ook in latere tijden was improvisatie op het orgel gebruikelijk. In de negentiende eeuw werden orgels steeds meer naar het evenbeeld van het symfonieorkest gebouwd en werd het mogelijk om gehele symfonieën op het orgel te improviseren. De traditie van improvisatie duurt voort tot op de dag van vandaag. Bij weinig andere klassieke instrumenten is improvisatie zo’n groot onderdeel van de ambacht. De organist is in zijn eentje de baas over alles: het ritme, de melodieën, de akkoorden, de vorm. Daarbij heeft een orgel een eindeloze variatie aan klanken in handbereik van één speler. Dit hoor je terug tijdens de orgelconcerten die in Museum Speelklok plaats vinden!

Woensdag 1 juli: Bert van den Brink

Bert van den Brink (1958) is docent piano lichte muziek aan het Utrechts Conservatorium. Hij improviseerde al van jongs af aan op piano en orgel, en is expert op dat gebied. In de eerste periode na zijn studie aan het Utrechts Conservatorium heeft Van den Brink regelmatig klassieke concerten gegeven; later kwam het accent meer bij de geïmproviseerde muziek te liggen. Hij is veelvuldig te beluisteren als pianist, organist en accordeonist. Uniek is zijn cd “Blowing: Bert van den Brink speelt jazz & pop op het kerkorgel.” Hij speelde met veel grote namen uit de muziekwereld en is tevens actief als arrangeur en producent.

Woensdag 8 juli: Geerten Liefting

Geerten Liefting (1983) studeerde orgel bij Nico Blom en Christiaan Ingelse en vervolgens orgel, kerkmuziek en improvisatie aan het Utrechts Conservatorium. Daarnaast studeerde hij improvisatie en volgde hij diverse masterclasses. Sinds augustus 2007 is hij dirigent-organist van de Heilige-Bonaventuraparochie te Woerden en assistent-organist van de Grote of Sint-Laurenskerk te Rotterdam. Tevens is hij sinds 2006 vesperorganist van de Domkerk te Utrecht. Hij won prijzen bij diverse internationale orgelconcoursen en geeft regelmatig soloconcerten. In 2016 won hij het Internationaal Orgel Improvisatieconcours Haarlem. Geerten Liefting is eveneens actief als docent en componist.

Woensdag 15 juli: Gerben Mourik

Gerben Mourik (1981) behaalde de diploma’s Uitvoerend Musicus (met aantekening orgelimprovisatie) en de master Uitvoerend Musicus (met als hoofdvakken orgel en improvisatie) aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. Cursussen improvisatie werden gevolgd bij Thierry Escaich en Loïc Maillé. Hij heeft een actieve concertpraktijk waarbij twee elementen in het middelpunt staan: het promoten van Nederlandse muziek en de kunst van het improviseren. Mourik nam deel aan diverse improvisatieconcoursen en behaalde eerste prijzen op het Nationale Orgelimprovisatieconcours te Zwolle (2003) en het Internationale Orgelimprovisatieconcours te Saint Albans (GB, 2005). In 2008 won hij het Internationaal Orgel Improvisatieconcours Haarlem. In april 2013 werd hij benoemd als stadsorganist van Oudewater.

Woensdag 22 juli: Gerrit Christiaan de Gier

Gerrit Christiaan de Gier (1962) studeerde aan het Utrechts Conservatorium. Hij behaalde de diploma’s docerend musicus en uitvoerend musicus “met onderscheiding” in 1987. Aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek slaagde hij voor het examen kerkmuziek met vermelding van een grote mate van creativiteit voor improvisatie. Bij Jan Raas en Jan Welmers studeerde hij improvisatie. Verder nam hij deel aan internationale interpretatiecursussen aan de Haarlemse Zomeracademie en aan de internationale Meisterkurze für Musik te Zürich. In Parijs ontving hij privélessen van Jean-Paul Imbert. Later in 1982, tijdens zijn opleiding, won hij de derde prijs van het Internationale Albert Schweitzer Orgelfestival in Deventer. In 1990 won hij de eerste prijs van de Internationale Orgeldagen Rijnstreek te Nijmegen. Gerrit Christiaan de Gier is stadsorganist van de gemeente IJsselstein. Hij heeft een uitgebreide lespraktijk in Utrecht en IJsselstein en is initiator van lespraktijk Orgelkunst Gouda e.o. Momenteel is hij organist van de Jacobikerk te Utrecht.

Woensdag 29 juli: Evan Bogerd

Evan Bogerd (1993) werd voorbereid op zijn orgelstudie door Herman van Vliet te Amersfoort. Daarna studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Bogerd volgde diverse masterclasses aan de orgelacademie voor improvisatie te Altenberg (Duitsland) bij Wolfgang Seifen, Sophie Veronique Cauchefer-Choplin en Martin Baker. In 2016 bracht hij een cd uit die opgenomen werd op het Müller-orgel van de Sint-Bavo te Haarlem; in 2019 volgde een cd die opgenomen werd op het Knol-orgel van Hasselt. Evan Bogerd is als cantor-organist verbonden aan de Westerkerk te Amsterdam. Daarnaast is hij organist van het fraaie Holthuis orgel in de Ichthuskerk te Hasselt.

Terug naar boven
laad eerdere berichten
Privacy Statement Disclaimer ontworpen & ontwikkeld door Eagerly