Zien & Doen

29 januari 2022 t/m 11 september 2022

Documentaire Het tweede Mini-Componium op zaal te zien

29 januari t/m 11 september 11:00u 11:20u Museum Speelklok Kinderen, Volwassenen

Documentairemaker Frank Smits volgde restaurator Martin Paris op de voet en maakte een prachtige film over de totstandkoming van het Mini-Componium. De documentaire is vanaf nu elke zaterdag en zondag om 11.00 uur in de transeptzaal te zien.*

Let op: op zaterdag 19 maart 2022 wordt de documentaire in de transeptzaal niet vertoond i.v.m. een andere activiteit op dat tijdstip.

Terwijl de rest van Nederland op slot zat, werkten restaurator Martin Paris stug door aan een fantastische zelfspelend en “zelfcomponerend” muziekinstrument. Hij kroop daarmee letterlijk in de huid van de geniale uitvinder Diederich Nicolaus Winkel die rond 1800 in Amsterdam werkte. De random keuzes die de algoritmes tegenwoordig voor ons maken, wist Winkel precies 200 jaar geleden al mechanisch mogelijk te maken in zijn meesterwerk, het Componium. Helaas werkt het ruim 3,5 meter hoge origineel niet meer, maar Martin ging de uitdaging aan om een werkende mini-versie te maken.

Om het geheim achter de techniek  van het Componium te ontrafelen is Martin aangewezen op zijn eigen kennis en één boek dat Dr. Ph. J. Van Tiggelen in de jaren 80 van de 20e eeuw over het Componium schreef. Na 1,5 jaar van puzzelen, tekenen, uitproberen en vaak opnieuw beginnen, lukt het hem om een werkend model te bouwen, waarin hij het randommechaniek op schaal heeft nagebouwd. Zo kunnen we voor het eerst in bijna 200 jaar weer ervaren hoe het Componium op basis van toeval muziek maakte.  

Lees hier meer over de tentoonstelling Toeval bestaat niet met de mechanische muziekinstrumenten van D.N. Winkel.

 

Terug naar boven
laad eerdere berichten
Privacy Statement Disclaimer ontworpen & ontwikkeld door Eagerly