7 oktober 2021

GIST Concert: Stenen in beweging

7 oktober 20:00u 22:00u Museum Speelklok Kinderen, Volwassenen
Bestel tickets

GIST is een Utrechts muziekcollectief dat staat voor grensoverstijgende jazz die raakt en verrast. Jazz, zeker, maar de muziek van de musici ademt evengoed impro, ambient, hedendaagse compositie, wereldmuziek en welke invloed zich ook maar aandient. GIST presenteert deze muziekprojecten op bijzondere locaties – in dit geval Museum Speelklok – en zoekt daarbij graag naar spannende presentatievormen, bijvoorbeeld gebruikmakend van de collectie van het museum. In GIST komen verschillende generaties samen: de jonge veelbelovende pianiste en geluidskunstenaar Gemma Luz Bosch en trompettist Ruben Drenth, naast meer gearriveerde musici als Dion Nijland (contrabas), Steven Kamperman (klarinet), Ad Colen (saxofoon) en Mark Alban Lotz (fluit). GIST laat zien dat het muzikaal borrelt in Utrecht!

Deze Avond: Stenen in beweging

De musici nemen de luisteraar deze avond mee op een muzikale reis door het museum. Bassist Dion Nijland bracht dit jaar de veelgeprezen cd I PLAY ME uit. Hij is nu voor het eerst live te horen met dit grotendeels geïmproviseerde programma, klaar om zichzelf te verrassen met nieuwe bestemmingen in een rondgang door het museum. De jonge gitarist Jorrit Westerhof – virtuoos hoppend van jazz naar ambient tot metal – gaat in dialoog met Aircilla, de spectaculaire door Gemma Luz Bosch ontworpen grote keramische klankinstallatie in het middenschip van het museum. Gevolgd door nog een derde première: voor City Maps schreef klarinettist Steven Kamperman een serie stukken die samen een portret vormen van de moderne stad. Vergezeld door visual artist Henrietta Müller, Gentse supertrompettist Bart Maris, gitarist Jorrit Westerhof en bassist Dion Nijland neemt Kamperman het publiek – omringd door twee projectieschermen – mee op een avontuurlijke reis door een denkbeeldige stad, van pittoresk klein tot overweldigend groot. It’s not a concert, it’s a trip!

• Dion Nijland (contrabas)
  • Jorrit Westerhof (gitaar, klankinstallatie Aircilla)
  • City Maps – Steven Kamperman (klarinet), Bart Maris (trompet), Jorrit Westerhof (gitaar), Dion Nijland (contrabas), Henrietta Müller (visual arts)

Praktische informatie:

• Donderdag 7 oktober 2021 | 20.00 uur
  • Entrée € 19,50, kortingstarief € 12,50 (kinderen, studenten, U-pas)
  • Locatie: Museum Speelklok, Middenschip
  • Volgende GIST concert: 5 november
  • Voor toegang tot de concerten is het verplicht het coronatoegangsbewijs te tonen via de CoronaCheck-app of op papier. Controle vindt plaats aan de deur van het museum. Naast het toegangsbewijs dient ter verificatie tevens een ID bewijs overhandigd te kunnen worden. Kijk voor meer informatie hierover op de website van Testen voor Toegang.

De GIST-concerten zijn mogelijk gemaakt door de Cultuurmakerssubsidie van het Prins Bernhard Fonds, ter ondersteuning van musici in Corona-tijd. In september 2020 organiseerde GIST al een eerste avond in Museum Speelklok, “A truly wonderful ‘groundbreaking festival”, aldus recensente Mathilde Löffler.

Koop hier je tickets voor één of meerdere GIST concerten