Iedere woensdag in juli: orgelconcerten
Deze zomer staat het kerkorgel van Museum Speelklok opnieuw centraal tijdens een serie orgelconcerten. Dit jaar hebben de vier concerten op het Witte-orgel het thema dans.
Dit voorjaar werd er tijdens Let’s Dance al flink gedanst in het museum, en ook deze zomer staat in het teken van dans! Iedere woensdag in juli zal een getalenteerde, aan het conservatorium geschoolde organist plaatsnemen achter het grote Witte-orgel. Elk orgelconcert heeft als thema dans. De organisten, Diederik Blankesteijn, Ere Lievonen, Maarten van der Bijl en Iddo van der Giessen, stellen ieder een eigen programma samen.
Reserveer je kaartje online of koop een ticket aan de kassa. Toegang is gratis met een entreebewijs voor het museum, toegang tot alleen het concert is € 4,50. In ons museumcafé kun je terecht voor een drankje of een heerlijke lunch.
In het kort:
- Orgelconcerten op woensdag 5, 12, 19 en 26 juli
- Van 11.45 tot 12.15 uur
- Toegang is gratis met een entreebewijs voor het museum, toegang tot alleen het concert is € 4,50.
5 juli: Diederik Blankesteijn
Diederik Blankesteijn (1996) is concertorganist, kerkorganist en muziekdocent. Hij studeerde orgel aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jacques van Oortmerssen, Matthias Havinga en Pieter van Dijk. Hij is breed georiënteerd als klavierspeler en volgde ook lessen piano, basso continuo en improvisatie en klavichord. Diederik won prijzen op verschillende orgelconcoursen. Als kerkmusicus is hij actief in onder andere de Grote Kerk in Nijkerk en de Fonteinkerk in Amersfoort. Vanaf oktober 2022 is Diederik cantor-organist van de Lutherse Kerk in Utrecht. Als muziekdocent is hij zowel privé actief als op muziekschool De Muzen in Veenendaal.
Op 5 juli speelt Diederik Blankesteijn werk van Johann Sebastian Bach, Jehan Alain en een eigen bewerking op Gabriel Fauré en Claude Debussy.
12 juli: Ere Lievonen
Ere Lievonen is een organist, klavecinist, pianist en fortepianist van Finse afkomst. Hij studeerde aan de Sibelius Academie in Helsinki, en daarna aan de conservatoria van Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Naast solo-optredens is Ere een veelgevraagde kamermusicus: hij heeft in verschillende oudemuziekensembles gespeeld, en in ensembles voor nieuwe muziek. Verder speelt hij samen met verschillende koren en orkesten. Sinds 2009 is hij de vaste organist van het unieke Fokker-orgel in het Muziekgebouw in Amsterdam. Hij speelt ook regelmatig orgel in de Geertekerk in Utrecht en in het Orgelpark in Amsterdam. Ere is ook actief als componist en won een prijs bij de International Kaija Saariaho Organ Composition Competition.
Op 12 juli speelt Ere Lievonen enkele delen uit de Tangos ecclesiasticos van de Zwitserse organist en componist Guy Bovet.
19 juli: Maarten van der Bijl
Maarten van der Bijl (1981) studeerde orgel, kerkmuziek en koordirectie aan de conservatoria van Utrecht en Rotterdam, bij Bernard Winsemius, Jan Raas en Wiecher Mandemaker. Maarten is sinds 2013 werkzaam als cantor-organist in de Utrechtse Geertekerk, waar hij het Strümphlerorgel bespeelt en zorgt voor de koren van de cantorij. Hij is als daarnaast als dirigent onder andere verbonden aan Kamerkoor Lamusa, Collegium Altena en vocaal ensemble Voces Lauri. Maarten arrangeert en componeert regelmatig nieuwe muziek. Tenslotte heeft Maarten een bescheiden lespraktijk voor koordirigenten.
Op 19 juli speelt Maarten van der Bijl werk van Domenico Zipoli en François Couperin.
26 juli: Iddo van der Giessen
Iddo van der Giessen (1995) is concertorganist en kerkmusicus. Hij studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en studeerde kerkmuziek aan de Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. In 2017 voerde Iddo de triosonates van Bach en de orgelsonates van Mendelssohn integraal uit in de Westerkerk in Amsterdam. Sinds 2019 is hij secretaris van de stichting Rotterdam Orgelstad (ROS). In 2020 verscheen zijn lovend ontvangen solo-cd met muziek van Bach, Franck, Karg-Elert en Liszt vanuit de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem. Iddo vormt een duo met trombonist Joram van Ketel en samen wonnen zij de derde prijs bij de Sweelinck-Mullerprijs met een programma van hedendaagse composities en duo-improvisatie.
Op 26 juli speelt Iddo van der Giessen werk van Cornelis Johan Bute, Louis Vierne en Bach.
Agenda & nieuws
-
Voorstelling Belle en het Beest in de herfstvakantie
17 oktober t/m 21 oktoberVoorstelling Belle en het Beest in de herfstvakantie
17 oktober t/m 21 oktober -
Ontdek nieuwe klankinstallaties in de kunsthub
24 augustus t/m 5 novemberOntdek nieuwe klankinstallaties in de kunsthub
24 augustus t/m 5 november -
Speel de muzikale Speelklok Escape Game
Speel de muzikale Speelklok Escape Game
-
Luister naar de Speelklok Podcast
Luister naar de Speelklok Podcast
-
Locatievoorstelling Free to be Free
7 oktober t/m 14 oktoberLocatievoorstelling Free to be Free
7 oktober t/m 14 oktober -
Concertavond in Museum Speelklok
6 oktoberConcertavond in Museum Speelklok
6 oktober -
Koop nu je kaartje voor Museumnacht Kids Utrecht
28 oktoberKoop nu je kaartje voor Museumnacht Kids Utrecht
28 oktober -
VOORGAANDE ACTIVITEITEN EN EVENEMENTEN ↓↓↓
VOORGAANDE ACTIVITEITEN EN EVENEMENTEN ↓↓↓
-
Open Monumentendag in Museum Speelklok
9 septemberOpen Monumentendag in Museum Speelklok
9 september -
Zomervakantie in Museum Speelklok
8 juli t/m 3 septemberZomervakantie in Museum Speelklok
8 juli t/m 3 september