Zien & Doen

10 maart 2023 t/m 9 juni 2023

Nieuw dit voorjaar: Let’s Dance

10 maart t/m 9 juni 20:00u 22:00u Museum Speelklok Volwassenen
Bestel tickets

Hou je van swing, latin, het grootse geluid van een bigband of wil je een avond walsen in Museum Speelklok? Dit voorjaar zetten we tijdens Let’s Dance verschillende dansstijlen in de spotlight!

Mensen in beweging zetten zit in het DNA van de instrumenten in ons museum. Dansen doe je samen en is een manier om je gevoel te uiten, in vrolijke en moeilijke tijden. Op deze wervelende avonden in onze betoverende danszaal en middenschip zetten we dit voorjaar verschillende dansstijlen en hun herkomst in het spotlicht aan de hand van stukken uit onze unieke museumcollectie. Kom kijken en luisteren naar de verhalen van talentvolle én ervaren kenners, dansers en muzikanten. Reis langs de muziek en dans uit verschillende werelddelen en culturen, en – als je wil – dans mee! 

Op elke avond krijg je een inleiding over het thema van de avond, woon je een voorstelling bij en krijg je een dansdemonstratie. Ook word je uitgenodigd om zelf de dansvloer op te gaan en de dansmoves te leren!

Tijden programma:

  • Inloop 19.30 uur
  • Duur 20.00 – 22.00 uur

Tickets:

  • Reguliere toegangskaarten: € 15,-
  • Met een Museumkaart / U-pas / VriendenLoterij VIP-kaart: € 10,-
  • Passe-Partout voor twee avonden: € 25,-
  • Passe-Partout voor vier avonden: € 50,-
  • We Are Public-pas: gratis, reserveer hier

Vrijdag 10 maart

Let’s Dance: The Roaring Twenties

Met: Big Band Utrecht o.l.v. Martien de Kam, dansers/docenten Natalia Rueda & Federico Stella. Hanneke Koolen, docent dansacademie ArtEZ Arnhem, leidt de avond in.

Luister, kijk en laat je deze avond meevoeren door de swingende muziek uit het veelbewogen jazztijdperk!

De charleston ken je vast, maar ook dansen als de shimmy en de lindy hop kwamen op in de tijd van The Roaring Twenties. Het grote succes van de jazzmuziek uit de jaren 20, 30 en 40 betekende het begin van deze swingdance en veel van de nieuwe dansstijlen ontstonden in de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschappen. Dit was ook de tijd dat ons collectiestuk de Weber Maesto werd gebouwd. In deze economisch en politiek roerige tijden was dansen een manier om je zorgen te vergeten. De muziek en swingdance werden mateloos populair, van nachtclubs en theater tot de grammofoon en radio.

Vanavond brengt Big Band Utrecht samen met de dansers én met een belangrijke rol voor de Weber Maesto een swingend optreden in Museum Speelklok. Dansers Natalia en Federico treden op met de charleston en lindy hop en laten je daarna graag zien hoe dit zelf kunt dansen. Hanneke Koolen, docent aan dansacademie ArtEZ, leidt de avond in. Lees hier meer over dansen in de roaring twenties.

Vrijdag 14 april

Let’s Dance: New Views – modern & hiphop

Met: Spaceship Ensemble (artistieke leiding en componist intro Julian Maple-Oliveira, componist Leo Lehtinen, choreografie Georgia Mourant en Soleil de Jager) / Illusionary Rockaz Company (choreografie Shailesh Bahoran en Duda Paiva). 

Deze avond staat in het teken van twee nieuwe en vernieuwende voorstellingen, waarvan één speciaal gemaakt voor Museum Speelklok!

Voor de pauze treedt Spaceship Ensemble voor je op. Zij spelen en dansen een nieuw gemaakt stuk getiteld Junctions waarvoor ze gebruik maken van ons orgel De Schuyt. Eerder maakte dit avontuurlijke, internationale ensemble uit Den Haag al een muzikaal spektakel geïnspireerd door de theorieën van Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft. Junctions is een avontuurlijke verkenning van twee tegenovergestelde karakters: die van de klassieke ballroom, mensen van weleer en historische muziekinstrumenten en die van natuurlijke ritmes en menselijke schommelingen. Het vertelt het verhaal van verschillende dansstijlen waar het orgel getuige én onderdeel van is geweest.

Onder begeleiding van choreograaf Shailesh Bahoran en meesterpoppenspeler Duda Paiva nemen dansers Ser Sebico & Marchano Sarijoen van Illusionary Rockaz Company je mee op reis , terwijl ze schuimsculpturen tot leven blazen in twee bijzondere solo’s. Marchano Sarijoen zal een snippet uit AVATĀRA dansen en Ser Sebico danst een nieuw werk, speciaal gemaakt voor deze avond. Na de voorstelling volgt een freestyle dansbattle, waarna DJ Lucas Benjamin en MC Patrick Karijowidjojo de dansvloer voor iedereen openstellen.

Vrijdag 12 mei

Let’s Dance: de wals – van hof tot straat

Met: optredens door ballroomdansers Elmer en Daphne Schrik-Bruno muziek van het Caribische Ka’i orgel door Marfensel Osepa plus dansers en een inleiding door Hanneke Koolen, docent aan de dansacademie ArtEZ Arnhem.

Maak een reis door de tijd en door een van de meest succesvolle stijlen in de Europese dansgeschiedenis: de wals. Hoewel de wals nu een klassieke ballroomdans is, werd deze dansstijl eerst gezien als zeer ongepast! Later vond de wals vooral plaats in de balzaal, maar de dans kreeg vele vormen – op de Antillen, in Wenen, in Engeland en daarbuiten; als volksdans, in popliedjes, op soundtracks van films, en zelfs in klassieke muziek die niet eens bedoeld was om op te dansen! Van Disney tot de Donau, van ‘Daisy Bell’ tot drinkliederen, van Chopin tot de Caribische Zee: de wals is een dans met vele gezichten. Kom en wals met ons mee!

Daphne en Elmer Schrik laten de zwierige Weense wals zien op de klanken van onze dansorgels. Marfensel Osepa treedt op met het Antilliaanse K’ai orgel en Ercelle Tatem geeft een demonstratie van de Antilliaanse wals. Hanneke Koolen leidt de avond in. Na de pauze kun je zelf een van de stijlen (leren) walsen in onze danszalen. Lees hier meer over de wals en zijn geschiedenis.

Vrijdag 9 juni

Let’s Dance: Latin – tango, samba, salsa!

Met optredens van dansers Elmer en Daphne Schrik-Bruno en het Cubaanse ensemble o.l.v. Jaap de Kwaasteniet met het straatorgel Cien Años de Tradición.

Op deze avond kun je je onderdompelen in aanstekelijke latin ritmes dus kom kijken, luisteren én dansen in Museum Speelklok!

De samba, salsa en tango zijn simpelweg onweerstaanbaar. Ontstaan in Latijns- en Zuid-Amerika werden deze latindansen snel populair en vonden hun weg naar danszalen over de hele wereld. In Zuid- en Latijns-Amerika versmolten lokale ritmes met Afrikaanse culturen die daar terechtkwamen omdat dit gebied één van de belangrijkste bestemmingen was voor de slavenhandel vanuit Afrika. Veel van de latin dansen zijn dansen van het volk. Zo is de samba onlosmakelijk verbonden met het uitbundige Braziliaanse carnaval. En de oorspronkelijke Argentijnse tango zoals wij het nu dansen is bijna niet meer terug te herkennen!

Na de optredens van dansers Daphne en Elmer Schrik en het Cubaanse ensemble kun je onder begeleiding van Daphne en Elmer dansen in het museum.

Terug naar boven
laad eerdere berichten
Privacy Statement Disclaimer ontworpen & ontwikkeld door Eagerly