Zien & Doen

6 juli 2022 t/m 27 juli 2022

Nieuwe serie orgelconcerten in juli

6 juli t/m 27 juli 11:45u 12:15u Museum Speelklok Volwassenen
Bestel tickets

Deze zomer staat het kerkorgel van Museum Speelklok opnieuw in de schijnwerpers tijdens een serie van vier lunchconcerten! Iedere woensdag in juli spelen getalenteerde, aan het conservatorium geschoolde organisten rond lunchtijd op het Witte-orgel.

Ze spelen klassieke meesterwerken en laten zich voor hun programma inspireren door de muziek die te horen is op de Dubbele Ruth, een uniek draaiorgel dat repertoire speelt van een klassiek orkest. 

Je hoort niet alleen stukken van bekende componisten als Johann Sebastian Bach, Robert Schumann en César Franck maar ook een bonte verzameling van minder bekende componisten uit eind negentiende, begin twintigste eeuw. Componisten die vaak vergeten zijn maar die prachtige stukken hebben geschreven in het wat lichtere, symfonische genre. Eén stuk uit het programma zal te horen zijn op de Dubbele Ruth.

De organisten:

Reserveer vanaf 27 juni je kaartje online of koop een ticket aan de kassa. Toegang is gratis met een entreebewijs voor het museum, toegang tot alleen het concert is €4,50. In ons museumcafé kun je terecht voor een drankje of een heerlijke lunch.  

 Praktische info: 

  • Woensdag 6 juli, 13 juli, 20 juli en 27 juli 
  • Van 11:45 – 12:15 uur 
  • Toegang met entreebewijs museum 
  • Prijs los kaartje: €4,50

Over het Witte-orgel in Museum Speelklok

Het huidige kerkorgel in de Buurkerk is het enige muziekinstrument in Museum Speelklok dat niet automatisch speelt. Het staat op naam van J. Bätz & Co. (Utrecht 1883). In 1826 trad de Duitse orgelbouwer C.G.F. Witte in dienst bij de gebroeders Bätz in Utrecht. In 1831 werd hij compagnon; zoon Johan Frederik Witte nam het bedrijf na het overlijden van zijn vader in 1873 over. Hij was onder meer verantwoordelijk voor dit orgel in de Buurkerk.  

Het orgel heeft een rijke, volle klank en is, behalve voor de kerkdienst, ook veel gebruikt voor concerten en radio- en plaatopnames. Kerkorgels van Witte hebben nog steeds een zeer goede naam als het gaat om kwaliteit, dus we zijn blij dat deze nog geregeld bespeeld wordt in ons museum! En kijk vooral ook eens naar de mooie middeleeuwse fresco’s waarmee het orgel omringd wordt. 

Orgel Lunchconcert in Museum Speelklok

Terug naar boven
laad eerdere berichten
Privacy Statement Disclaimer ontworpen & ontwikkeld door Eagerly