Zien & Doen

5 maart 2021

OPERA2DAY: The Mad King

OPERA2DAY brengt met het New European Ensemble en in samenwerking met Museum Speelklok ‘The Mad King’.

In The Mad King trakteren OPERA2DAY en het New European Ensemble het publiek op een meeslepende en kleurrijke theaterbelevenis waarin een machtige man in isolatie zijn wanen bestrijdt. Tijdens de opera klinken wonderlijke klanken van onder andere een klein orgeltje van Museum Speelklok. Ontsnap geheel coronaproof voor even aan de afzondering op de vleugels van de kunst.

Vanwege de verlengde lockdown zijn de optredens van OPERA2DAY uitgesteld tot maart. Kijk voor de speeldata, de kaartverkoop en meer informatie op de website van OPERA2DAY.

Het verhaal

Omringd door zijn vreemdsoortige vogelverzameling zwengelt de man zijn draaiorgel aan en raakt bevlogen door klank en kleur van merkwaardige mechanische instrumenten: alles om de kakelende stemmen in zijn hoofd te smoren. Maar dan vliegt er een vreemde gast binnen. Het is een trekvogel uit Azië, die zijn intrek neemt in een van de kooien en zo een bedreiging vormt voor de magnifieke zangvogels. Het begin van een vrije val, die hem dwingt zijn angsten, overtuigingen en gewoontes onder ogen te zien.

Ingebed in de voorstelling zijn de legendarische “Eight Songs for a Mad King” van componist Peter Maxwell Davies, die hun oorsprong vinden in de geschiedenis. Hij liet zich inspireren door George III van Engeland, de vorst die behalve de Amerikaanse koloniën ook zijn verstand verloor. Zo gebruikte de koning de deuntjes uit een mechanische orgeltje om zijn verzameling goudvinken te leren zingen. Deze melodietjes zette Peter Maxwell Davies in 1969 om in een scala aan muziekstijlen die een schrijnend theatraal verslag vormen van waanzin en verstandsverbijstering. Deze doldwaze en buitenissige liederen vormen de ultieme uitdaging voor een bariton, die zijn stem van angstaanjagend hoog naar hartverzakkend laag moet gebruiken, en van wie een extreme expressiviteit wordt gevraagd.

In The Mad King van OPERA2DAY en het New European Ensemble klinken de acht liederen te midden van de fabuleuze fantasieën van de geïsoleerde man. Een hoofdrol is daarin weggelegd voor de muziek van Georg Friedrich Händel, de hofcomponist van George III. De muziek uit zijn opera’s en oratoria, ook vol vogelzang en volksmuziek, voegt zich op wonderschone wijze in dit verhaal – gearrangeerd voor een scala aan instrumenten (conventioneel en mechanisch) die tezamen het universum van The Mad King tot klinken brengen.

De Italiaanse Stefano Simone Pintor regisseert de voorstelling. Eerder schreef hij voor OPERA2DAY het libretto voor het zeer succesvolle Vivaldi-Dangerous Liaisons. De baritons Charles Johnston en Wiebe Pier Cnossen alterneren als de maniakale man – omringd door zes gekooide musici van het New European Ensemble. De muzikale leiding is in handen van Hernán Schvartzman; de vormgeving van het muzikale universum is van componist en arrangeur Brendan Faegre. Bijzonder om te noemen is de samenwerking met Museum Speelklok – de specialist op het gebied van mechanische orgels en muziekinstrumenten,

Terug naar boven
laad eerdere berichten
Privacy Statement Disclaimer ontworpen & ontwikkeld door Eagerly