Zien & Doen

2 juni 2019 t/m 5 januari 2020

Tentoonstelling Thuis in de Buurkerk afgelopen

Thuis in de Buurkerk

Van 2 juni 2019 t/m 5 januari 2020 werd er een rijke schat aan verhalen uit de geschiedenis van de Utrechtse Buurkerk, het huis van Museum Speelklok, blootgelegd in de tentoonstelling ‘Thuis in de Buurkerk, duizend jaar verhalen onder één dak’.

Al vanaf het jaar 1000 weet de gewone Utrechter heil bij haar te vinden. De Buurkerk lijkt onsterfelijk en krimpt en groeit, doorstaat branden, beschietingen en de reformatie. Liefkozend werd ze ‘ecclesia civilis’ genoemd ofwel een kerk voor de buren. Tijd om haar in de schijnwerpers te zetten!

Tijdens een bezoek aan Thuis in de Buurkerk, duizend jaar verhalen onder één dak kon de bezoeker de fascinerende geschiedenis van de kerk aan de hand van historische verhalen en objecten ontdekken

Rots in de branding
Als rots in de Utrechtse branding is de Buurkerk op velen manieren ingezet; als verkeersader verbond ze noord met zuid, als begraafplaats, trouwlocatie, als hooimagazijn, bakkerij en stal tijdens de Franse bezetting. Er is gedemonstreerd tegen de Vietnamoorlog en er zijn distributiebonnen uitgedeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een aangebouwde cel was voor 57 jaar het huis van de ingemetselde Suster Bertken en sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw is de kerk het onderkomen van Museum Speelklok.

Ook na afloop van de tentoonstelling zijn er in Museum Speelklok nog veel aspecten van de oude Buurkerk te ontdekken. Meer weten over de Buurkerk? Kijk dan hier!

Terug naar boven
laad eerdere berichten
Privacy Statement Disclaimer ontworpen & ontwikkeld door Eagerly