Zien & Doen

15 maart 2018

Laatste kans: Tentoonstelling: Vieze liedjes op deftige speelklokken

Van 12 oktober 2017 t/m 8 april 2018 leggen de chique bellenspeelklokken van Museum Speelklok een stukje pikante geschiedenis bloot in de tentoonstelling ‘Vieze liedjes op deftige speelklokken’. Dé tentoonstelling over guilty pleasures uit de 18de eeuw.

In de deftige huizen van de welgestelde elite van de 18de eeuw stonden vaak luxe uitgevoerde klokken met een bellenspeelwerk. Via deze klokken hoorden de rijke eigenaren op gezette tijden een deuntje. Maar in tegenstelling tot de stijlvolle klokken en eigenaren waren de meeste liedjes die de klokken lieten horen van een heel andere toon. Ze waren eenvoudig en hadden vaak kluchtige thema’s zoals boerenvrijages en dronkenschap. Soms waren ze zelfs zo pikant dat ze gingen over seks of schaamhaar! Wat is het verhaal achter deze guilty pleasures van de elite? Ontdek het zelf in de tentoonstelling Vieze liedjes op deftige speelklokken.

Promotieonderzoek conservator Marieke Lefeber
Aanleiding voor de tentoonstelling is het promoveren van onze conservator Marieke Lefeber. In haar onderzoek heeft ze zich vooral gericht op de melodieën die op de klokken stonden en wat dat zegt over de mensen die de klokken in huis hadden. In de tentoonstelling wordt een aspect van haar promotieonderzoek uitgelicht. Bekijk hier een filmpje, waarin Marieke meer vertelt over haar onderzoek. Ook komt daar de door haar samengestelde top 3 van meest gespeelde bellenspeelklokmelodieën aan bod.

Demonstratie Vieze liedjes op deftige speelklokken
Na afloop van iedere Muzikale Rondleiding wordt er een korte demonstratie gegeven in de tentoonstelling Vieze liedjes op deftige speelklokken.

Tentoonstelling ‘Vieze liedjes op deftige speelklokken’. Beeld portret Rijksmuseum, Amsterdam

Verhalenwedstrijd Literair Werk
Literairwerk.nl organiseert samen met Museum Speelklok een verhalenwedstrijd met het thema ‘vieze liedjes’. Laat je inspireren door de tentoonstelling in Museum Speelklok en geef jouw literaire draai aan het thema in een verhaal van 2000 woorden. De wedstrijd loopt van 10 oktober t/m 22 november 2017. Voor meer informatie, de jury en het prijzenpakket kun je terecht op de website van Literair Werk.

Terug naar boven
laad eerdere berichten
Privacy Statement Disclaimer ontworpen & ontwikkeld door Eagerly