Eerder te zien


Tentoonstellingen 2014 en 2015

Lees hier meer over de tentoonstellingen die in 2014 en 2015 in Museum Speelklok hebben plaatsgevonden.

Tentoonstelling Moving Magic

Illusionist Hans Klok heeft tijdens de tentoonstelling Moving Magic vele duizenden bezoekers in Museum Speelklok meegenomen in de magische wereld van 19de-eeuwse automaten. Deze tentoonstelling was te zien van 24 april 2014 t/m 1 maart 2015, maar werd uiteindelijk verlengt tot 29 maart.

Bezoekers werden in verwondering gebracht door de 19de-eeuwse automaten uit Parijs. Deze mechanisch bewegende mens- of dierfiguren betoveren jong en oud al meer dan 100 jaar met hun ingenieuze goocheltrucs, levensechte bewegingen en bijpassende melodieën. De grote 19de-eeuwse automatenbouwer en uurwerkmaker Robert-Houdin – de grondlegger van de huidige goochelkunst – inspireert Hans Klok nog dagelijks. 

Illusies uit Parijs
De eind 19e-eeuwse automatenbouwers uit de Marais in Parijs verstonden de kunst van de illusie. De magische wereld van illusionisten, goochelaars en clowns was voor hen dan ook een geliefd onderwerp. Zij gingen de grote uitdaging aan om deze variétéartiesten als automaat te verbeelden. Ze lieten de mechanische clowns en goochelaars balletje-balletje spelen en hun hoofd wegtoveren, of een acrobaat op een ladder balanceren. Het werden kunststukken – vaak gekleed in prachtig afgewerkte zijden kostuums en begeleid door een bijpassende melodie – ter vermaak en verwondering van de rijken en de gegoede burgerij.  

Robert-Houdin
De bekendste automatenbouwer was uurwerkmaker Jean Eugène Robert-Houdin. Hij wordt gezien als de grondlegger van de huidige goochelkunst. Robert-Houdin opende in december 1844 een theater in het Palais Royal in Parijs waar hij zijn beroemde Soirées Fantastiques hield. Tijdens deze optredens betoverde hij zijn publiek door zijn mechanische automaten en magische trucs en illusies te tonen. Houdin was een grote inspirator voor illusionist Houdini 

Hans Klok
Net als in de 19de eeuw zijn we nog steeds gefascineerd door shows van illusionisten. Nederlands grootste illusionist Hans Klok gebruikt vandaag de dag nog steeds trucs waarvan automatenbouwer Robert-Houdin meer dan 150 jaar geleden de grondlegger was. De verwondering van vroegere eeuwen werkt nog steeds. In een speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte korte film laat Hans Klok op magische wijze het verband zien tussen de 19de-eeuwse automaten en het hedendaagse illusionisme. De film was een introductie op de tentoonstelling. 

Tentoonstelling Beestenboel

Van 30 april 2015 t/m 3 januari 2016 was de vrolijke gezinstentoonstelling Beestenboel in Museum Speelklok te bezoeken. In de tentoonstelling speelden de muzikale dieren uit de collectie de hoofdrol! Deze beestjes zorgen al eeuwen voor vermaak. De dieren in de tentoonstelling zijn er in alle soorten en maten, van de Zingende nachtegaal en het Konijn in de kool tot het aapje van de orgelman en de prent van de dansende poesjes op een speeldoos. En allemaal maken ze muziek

Terug naar boven
Privacy Statement Disclaimer ontworpen & ontwikkeld door Eagerly