Eerder te zien


Tentoonstellingen 2016

Op deze pagina lees je alles over de tentoonstellingen die in 2016 in Museum Speelklok hebben plaatsgevonden.

Tentoonstelling Geweven muziek

Van 18 maart t/m 14 augustus 2016 was de tentoonstelling Geweven Muziek te bezoeken in Museum Speelklok. De tentoonstelling liet niet alleen draaiorgelmuziek horen, maar ook zien: in geweven vorm! De tentoonstelling Geweven Muziek bracht op verrassende wijze twee oude ambachten samen: dat van de orgelman en dat van de wever. De makers van deze tentoonstelling – het design duo Glithero – kozen niet voor een nostalgisch beeld van de oude ambachten, maar voor een moderne, filosofische vertaling ervan. Ze hebben de oude technieken op een nieuwe manier ingezet. Ze hebben orgelmuziek geweven! 

Glithero koos de ambachten van orgelboekmaker en wever vanwege de grote overeenkomst: in beide gevallen ponst de ambachtsman kaarten die een machine aansturen. Deze overeenkomst fascineerde de ontwerpers; zij besloten het patroon van een orgel-ponskaart te gebruiken als input voor een weefgetouw waarmee draaiorgelmuziek is geweven. Het prachtige resultaat – tafellakens en sjaals met orgelmuziek – is ontwikkeld in het TextielLab in het TextielMuseum in Tilburg en te zien in de tentoonstelling.  

In de film bij de tentoonstelling toont Glithero twee ambachtsmannen aan het werk. Hun vak dreigt op te houden met bestaan, hun kennis en verhalen dreigen te verdwijnen. In het restauratieatelier van Museum Speelklok wordt het oude ambacht echter nog dagelijks uitgevoerd. Het museum doet er alles aan om de oude techniek en ambachten levend te houden en door te geven aan jongere generaties en de verhalen op te slaan. Glithero wil met de film en tentoonstelling – net als Museum Speelklok – de kennis, herinneringen, routines en gebruiken van deze ambachtsmannen en hun vak ‘bewaren’. 

Tentoonstelling Muziekdoosjes

Van 24 november 2016 t/m 30 april 2017 was in Museum Speelklok de knusseecht Utrechtse tentoonstelling Muziekdoosjes, vol herinneringen van Utrechters te zien. In de tentoonstelling werden de muziekdoosjes van zowel bekende als onbekende Utrechters getoond en hoorde men de bijzondere, soms emotionele maar vooral mooie herinneringen die ze hieraan hebben. 

Dierbare verhalen
Verhalen over verre oorden, oude vrienden, overleden geliefden, strenge ouders en memorabele feestdagen speelden een rol in de tentoonstelling. Maar ook toeval, hoop en geloof kwamen aan de orde. In de tentoonstelling waren onder andere muziekdoosjes van toenmalig burgemeester Jan van Zanen, Tineke Schouten, Hans Liberg, Sofie van den Enk en Henk Westbroek te zien. De ingezonden muziekdoosjes liepen uiteen van speelwerkjes voor boven de wieg, muziek makende tafeltjes, serieuze platenspeeldozen tot kleurrijke souvenirs. Door hun dierbare verhalen waren het echte museumstukken geworden, die werden opgesteld in verschillende thema’sEnkele van de thema’s die aan bod kwamen zijn: roken en drinken, spelen en slapen, Kerstmis en all you need is loveHet museum liet ook muziekdozen uit eigen collectie zien. 

Docu ‘Daar zit muziek in’
Museum Speelklok deed, in samenwerking met RTV Utrecht, oproepjes aan mensen uit de provincie Utrecht om met hun muziekdoosje mee te doen. In het weekend van 26 en 27 november 2016 zond RTV Utrecht de DocUDaar zit muziek in uit, gemaakt rondom de tentoonstelling. Deze DocU was ook in de tentoonstelling en later op de website van Museum Speelklok te vinden.

Terug naar boven
Privacy Statement Disclaimer ontworpen & ontwikkeld door Eagerly