Eerder te zien


Tentoonstellingen 2018

Op deze pagina lees je alles over de tentoonstellingen die in 2018 in Museum Speelklok hebben plaatsgevonden.

Tentoonstelling Robots love Music

Museum Speelklok stond van 20 september 2018 t/m 4 maart 2019 geheel in het teken van muzikale robots! Talloze muziekrobots van over de hele wereld waren in het museum te bewonderen

Na een intensieve voorbereiding was het op 20 september 2018 eindelijk zover: Robots love Music werd, dankzij de bijdrage van vele fondsen en de bruiklenen van musea en privéverzamelaars wereldwijd, aan het publiek gepresenteerd. Niet alleen het museum, maar heel Utrecht was in de ban van robots. Op verschillende locaties in de stad werd door Museum Speelklok, universiteiten, podia en muzikanten de meest uiteenlopende robot-evenementen georganiseerd.

In de tentoonstelling Robots love Music konden bezoekers ontdekken dat de oudste en nieuwste muziekrobots naast hersens ook een hart hebben. Een groot deel van Museum Speelklok was omgetoverd tot tentoonstellingsruimte. Opvallend was het mega robothoofd dat zich in het middenschip van het museum bevond. De inhoud bestond uit een aantal hoofdstukken met elk een overkoepelend thema. Daarnaast werd het heden met het verleden vergeleken. Voor de tentoonstelling Robots love Music werden verschillende interactives ontworpen. Op een speelse manier konden bezoekers zo nog meer leren over de muzikale robots.

De opening

De opening van Robots love Music was een groot feest. Met behulp van een aantal robots werd de tentoonstelling officieel geopend.  Er klonk muziek van robot Shimon en er was een dansoptreden van studenten van het ROC. Niemand minder dan burgemeester Jan van Zanen verrichtte de opening samen met drie verschillende robots én de kleinzoon van Chriet Titulaer.

De collectie

De collectie bestond uit robots in alle varianten en vanuit de hele wereld. Eeuwenoude robots, interactieve robots, metalen robots, supersonische robots, levensgrote robots, kasten met verstopte robots en vele onzichtbare muzikanten. Rechtstreeks uit de VS kwam de hypermoderne, sympathieke en muziek makende robot Shimon. En, de indrukwekkende manshoge 18eeeuwse Klarinetspeler van een Nederlandse bouwer, die ooit in Amerika is beland, werd ook speciaal voor de tentoonstelling naar Utrecht gebracht. De Franse automaat Hugo, bekend van de gelijknamige film, was ook te bewonderen als filmische schakel tussen mens en machine.

Randprogrammering

Bij de tentoonstelling hoorde een uitgebreide randprogrammering. Zo was er een fototentoonstelling van FOTODOK te zien op het Domplein, lezingen van o.a. Gil Weinberg, werd er robotachtig gedanst door leerlingen van het ROC, een voorstelling ‘Koppie, Koppie, Robokoppie’ van het Rosa Ensemble, Jamsessie met Shimon en studenten van het Conservatorium Utrecht en werd er voor Museumjeugduniversiteit verschillende lezingen georganiseerd omtrent robots.

Museum Speelklok kijkt na afloop terug op een hele enerverende en leuke periode. Heb je de tentoonstelling gemist? Bekijk dan hieronder het filmpje van het begin van de tentoonstelling.

Terug naar boven
Privacy Statement Disclaimer ontworpen & ontwikkeld door Eagerly