Eerder te zien


Tentoonstellingen 2020

Lees hier meer over de tentoonstellingen die in 2020 in Museum Speelklok hebben plaatsgevonden.

Tentoonstelling Straatbeeld
Welkom in de wereld van de orgelbeelden! In de tentoonstelling Straatbeeld werd er kennisgemaakt met een enorme verscheidenheid aan orgelbeelden. Hofdansers uit de pruikentijd, spannend geklede ‘cheerleaders’, exotisch geklede heren, plattelandsnostalgie, uitgaansmode uit de jaren 30 en nog heel veel meer! Paradeer met deze bonte stoet orgelbeelden op de catwalk, dans met ze op de dansvloer en wandel samen, al muziek makend, door de straten van toen en nu.

Orgelbeelden zijn ambachtelijk en veelal kundig gemaakte producten van hún tijd die nog steeds veel aandacht trekken. Ze verwijzen naar vervlogen tijden, representeren een ideaalbeeld of de waan van de dag. Decennialang zwierven ze van orgel naar orgel, van straat naar straat. De straatmuziek en het straatbeeld zijn in de loop van de jaren veranderd. In de tentoonstelling is te zien hoe dat van invloed is geweest op de orgelbeelden zelf en wordt het erfgoed van honderd of meer jaren geleden verbonden met het heden.

Naast dat je historische figuren kon ontmoeten, stond je ook oog in oog met enkele hedendaagse, levensechte houten beelden van internationaal houtsnijkunstenaar Peter Demetz. Voorgangers en naamgenoten van houtsnijkunstenaar Peter Demetz maakten meer dan 100 jaar geleden de mooiste orgelbeelden in het Italiaanse Ortisei. Demetz ziet zichzelf in de lijn van deze traditie, maar maakt geen orgelbeelden. Zijn kunst wordt gevormd door levensechte, onbeschilderde en dromerige houten beelden, die geplaatst zijn in een theatrale setting. Daar waar de orgelbeelden van Peters voorgangers de bezoeker aankijken en lijken te bewegen, staan de beelden van Peter stil, starend in de verte, schijnbaar in gepeins verzonken. In Straatbeeld kon de bezoeker de verschillen en overeenkomsten tussen de historische orgelbeelden en hedendaagse kunstwerken van Demetz zelf bewonderen. 

Terug naar boven
Privacy Statement Disclaimer ontworpen & ontwikkeld door Eagerly