2019

In 2019 kon je komen kijken naar 'Thuis in de Buurkerk' en werd de Koninklijke Kamer geopend.

Doorkijkje naar de koninklijke Clay klok
Doorkijkje naar de koninklijke Clay klok

Thuis in de Buurkerk

In 2019 stond de Utrechtse Buurkerk, het huis van Museum Speelklok, in de schijnwerpers. Met de presentatie‚ÄĮThuis in de Buurkerk, duizend jaar verhalen onder √©√©n dak werd er gehoor gegeven aan de grote belangstelling van museumbezoekers voor de eeuwenoude kerk en haar rijke schat aan verhalen.

Fascinerende geschiedenis van de Buurkerk

In Thuis in de Buurkerk, duizend jaar verhalen onder √©√©n dak kwam de fascinerende geschiedenis van de kerk aan de hand van historische verhalen en objecten tot leven. Al vanaf het jaar 1000 weet de gewone Utrechter heil bij haar te vinden. De Buurkerk lijkt onsterfelijk en krimpt en groeit, doorstaat branden, beschietingen en de reformatie. Liefkozend wordt ze ‚Äėecclesia civilis‚Äô genoemd, ofwel een kerk voor de buren. Als rots in de Utrechtse branding is de Buurkerk op veel manieren ingezet. Als verkeersader verbond ze noord met zuid. De kerk werd ook gebruikt als begraafplaats en trouwlocatie en tijdens de Franse bezetting als hooimagazijn, bakkerij en stal. Er werd gedemonstreerd tegen de Vietnamoorlog en er werden distributiebonnen uitgedeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een aangebouwde cel was van 1457 tot 1514 het huis van de ingekluisde Suster Bertken.

Sinds 1984 is de kerk het onderkomen van Museum Speelklok. 

De Koninklijke Kamer

Op 13 december 2019 opende in Museum Speelklok de Koninklijke Kamer als onderdeel van de Museum Expeditie. Hier ontdekken bezoekers een majestueuze wereld vol met goud en glamour, met in de schijnwerpers het absolute topstuk: de Clay klok uit 1738.

Kostbare klokken en vernuftige techniek

De blinkende speelklokken en speeldozen die in de Koninklijke Kamer te zien zijn, werden door de allermachtigsten gebruikt om hun status en macht te benadrukken. Kijk naar de mooiste speelklokken doordrenkt van symboliek. Bewonder de kostbare materialen en de vernuftige techniek. Luister naar pareltjes van topcomponisten zoals Georg Friedrich Händel. De koninklijke connecties van deze instrumenten liegen er niet om: Marie Antoinette, Napoleon, Frederik de Grote, Maria Theresia en onze eigen familie Van Oranje hebben een link met deze topstukken. Kom kijken en luisteren en ontdek waar koningen en koninginnen eeuwen geleden in hun paleizen van genoten!