Ontdek thuis

Lees, kijk en luister naar publicaties die Museum Speelklok graag met je deelt!

Man en vrouw in de Koninklijke Kamer
Man en vrouw in de Koninklijke Kamer bij de Clay klok

Precies 40 jaar geleden werd Museum Speelklok de trotse inwoner van de monumentale Buurkerk! We vieren dit met een nieuwe webapp met heel veel verhalen, historisch beeldmateriaal, een interactieve kaart Ă©n wijze levensadviezen van Suster Bertken.

Ontdek hier

Achter elke speelklok en elk orgel in Museum Speelklok zit een proces waarin is nagedacht over materiaal, kosten en mechaniek. De tentoonstelling ‘Maak ’t Even’ gaf inzicht in de keuzes die de uitvinders van onze historische muziekmachines destijds maakten en waar ontwerpers van nu voor staan. Is de sleutel tot een duurzame toekomst in het verleden te vinden?

Lees hier

In deze podcastserie duikt presentator Klaas van Kruistum samen met jou in de magische, mooie, magistrale en muzikale muziekmachines die in Museum Speelklok te vinden zijn. Samen met zijn gasten vertelt hij je allemaal leuke feitjes en weetjes.

Luister op Spotify
Luister op Apple Podcasts

Tijdens het dansproject ‘Let’s Dance’ stonden verschillende dansstijlen en hun herkomst in de spotlight. Hanneke Koolen, docent aan dansacademie ArtEZ Arnhem, schreef twee publicaties over dans.

Lees Dansen in de roaring twenties
Lees De wals

Een documentaire over de totstandkoming van het Mini-Componium. Terwijl de rest van Nederland op slot zat, werkten de restauratoren van Museum Speelklok stug door aan een zelfcomponerend muziekinstrument.

mini-componium uit Toeval bestaat niet

Welke sporen hebben kolonialisme en slavernij achtergelaten in de collectie van Museum Speelklok? Welke verhalen zijn er te vertellen over de muzikale tradities en de zwarte muzikanten? Deze en andere vragen probeerden we te beantwoorden met ‘Swing!’, een reeks van vier avondvullende programma’s.

Lees hier

In de tentoonstelling ‘Robots love Music’ ontdekten bezoekers dat de oudste en nieuwste muziekrobots naast hersens ook een hart hebben. Muziekrobots van over de hele wereld waren in het museum te bewonderen.

Lees hier