Op de kermis! Een zomer vol muziek en magie
Proef deze zomer de sfeer van de kermis in Museum Speelklok! Luister naar de klanken van de kermisorgels en bewonder een miniatuurkermis. Of griezel bij het rariteitenkabinet en de spookpiano.


Verspreid door het museum vind je allerlei instrumenten, foto’s en objecten die in het teken van kermis staan. Als pronkstuk schittert de Dubbele Ruth, een groots kermisorgel, op het podium van Museum Speelklok. In het museumcafĂ© kun je terecht voor typisch kermissnoep. Bij entree krijg je deze zomer een voucher voor een ijsje met twee bolletjes voor € 2,- bij de ijskar van Mijs IJs (op vrij/zat/zon*, geldig op de dag van je museumbezoek).
Piekenweekend in het museum
In het weekend van 1 t/m 3 augustus is het Piekenweekend in Museum Speelklok. Je kunt gratis een ritje maken in de minidraaimolen en er is een speciale aanbieding voor een euro in het museumcafĂ© voor de lolly’s, zuurstokken en limonade. Op deze dagen zijn er ook kermisrondleidingen langs de instrumenten die op de kermis hebben gestaan waar je aan mee kunt doen. Lees hier meer over het Piekenweekend.

Plek voor verwondering en vermaak
De kermis is een plek voor verwondering en vermaak. Al heel lang gaat dat gepaard met machines en muziek! De kermis zoals we die nu kennen ontstaat in de 19e eeuw door de snelle technische ontwikkelingen. Maar de oudste kermis in ons land dateert al van rond het jaar 1000 in onze provincie, in Wijk bij Duurstede. Ook in de stad Utrecht is er een lange traditie van kermissen, oorspronkelijk bedoeld als feestelijke inwijding van een kerk. Historische foto’s uit het Utrechts Archief laten het vertier op de Utrechtse kermis door de jaren heen zien. Ook zie je een prachtige collectie carrouseldieren op de promenade.
De Dubbele Ruth: het ultieme kermisorgel
De Dubbele Ruth met een baanbrekend mechaniek is gebouwd door het Duitse bedrijf A. Ruth & Zonen. De muzikale kwaliteit is voor de makers het allerbelangrijkst! Het orgel komt eerst te staan bij een achtbaan, later koopt de familie Hommerson de Dubbele Ruth en zet deze neer bij de botsauto’s. Het kermisorgel komt in 1957 terecht in de collectie van Museum Speelklok waar het nu schittert op het podium; naast vrolijke kermismuziek kan het volledige opera’s en andere klassieke muziek spelen.Â
In de Danszaal en het Middenschip kun je nog meer legendarische orgels bewonderen die op de kermis hebben gestaan, zoals kermisorgel De Schuyt en straatorgel De Drie Pruiken. In de rondleidingen kom je veel meer te weten over de muziekmachines op de kermis.

Muziek bij de ijsjes
In de negentiende eeuw trekken veel Italianen door Europa op zoek naar werk. Sommige van hen gaan met draaiorgels de straat op en beginnen daarna met het verkopen van roomijs, een Italiaanse uitvinding. Ook zijn vaak andere muziekmachines te horen bij de ijscokarren. Bij de entree van het museum krijg je op vrij/za/zo* een voucher voor een ijsje met twee bolletjes voor € 2,- bij Mijs IJs op de brug vlakbij Museum Speelklok (t/m 30 september, in te leveren op de dag van je bezoek).
*Vanwege personeelstekort kan het soms voorkomen dat de ijskar niet aanwezig is op deze dagen. We proberen dit steeds tijdig aan te geven.
Foto miniatuurkermis: Eric Kampherbeek
