Onderbouw

Bekijk hier de onderwijsprogramma's voor de onderbouw van het basisonderwijs.

Meisje luistert naar muziek
Meisje luistert naar muziek

Dansen met Melodietje – Peuters & kleuters (3-5 jaar)

Onderwijsprogramma met voorbereidende les met onder andere een verhaal over aapje Melodietje om voor te lezen, een dansopdracht en een knutselopdracht waarbij de kinderen een muts maken die ze kunnen opzetten tijdens het bezoek aan het museum.

Tijdens het museumbezoek klinkt er veel muziek! Luister naar de verhalen en live demonstraties van muziekmachines. In de prachtige Danszaal kunnen de kinderen hun danspasjes laten zien terwijl op een klein draaiorgeltje liedjes worden gedraaid. Daarna gaan de kinderen samen muziek maken met behulp van Boomwhackers.

Tijdens de afsluitende les terug op de kinderopvang of op school maken de kinderen post voor aapje Melodietje; ze schrijven/tekenen over hun bezoek aan het museum, die vervolgens op wordt gestuurd.

  • Aantal leerlingen: max. 15, schoolbegeleiders: min. 2
  • Programmaduur: + 45-60 minuten
  • Kerndoelen: 1, 12, 52, 54, 56

Downloads:
Achtergrondinformatie voor de docent
Voorbereidende les
Afsluitende les

Het is Toon die de muziek maakt! – Groep (2,) 3

Een voorbereidende les in de klas met onder andere een verhaal – over het orgelaapje Toon – om in de klas voor te lezen, en een knutselopdracht waarbij de leerlingen een muts maken die ze kunnen opzetten bij het bezoek aan het museum.

Tijdens het bezoek aan het museum klinkt er heel veel muziek! Luister naar de live demonstraties van instrumenten en spannende verhalen over hoe ze gemaakt werden en waar ze voor gebruikt werden. Daarna gaat iedereen zelf aan de slag. De leerlingen gaan in het museum op zoek naar orgelaapje Toon. Uiteindelijk maken ze aan de hand van duidelijke voorbeelden zelf een eenvoudig liedje voor een muziekmachine.

De afsluitende les is een eenvoudige tekst-, teken-, of muziekopdracht. Centraal staan muziek en het muziekinstrument zelf. Zowel techniek als muziek komen ruimschoots aan bod. In de afsluitende les maken de leerlingen bijvoorbeeld een tekening die je aan het museum stuurt.

  • Aantal leerlingen: max. 30, schoolbegeleiders: min. 2
  • Programmaduur: 1,5 uur
  • Kerndoelen: 1, 45, 54, 55, 56

Let op: dit onderwijsprogramma duurt 90 minuten. Het is enkel mogelijk om per 90 minuten één schoolklas tegelijkertijd het programma te laten afnemen.

Downloads:
Achtergrondinformatie voor de docent
Voorbereidende les
Afsluitende les