Zien & doen gespiegeld

Geschiedenis

In 1954 ontstond er vanuit de Kring van Draaiorgelvrienden en ‘Stadsontspanning Utrecht’ de grote wens om een museum voor draaiorgels, speeldozen en andere mechanische muziekinstrumenten te starten.

Maar voordat er daadwerkelijk een museum zou komen was het eerste doel om een tentoonstelling op te stellen vol zelfspelende muziekinstrumenten. Daarom werd in 1954 een grote speuractie gestart naar nog bewaard gebleven en werkende exemplaren van heel veel verschillende soorten automatisch spelende muziekinstrumenten. Na een periode van twee jaar was er genoeg verzameld om een eerste tentoonstelling op te zetten. Natuurlijk moesten zo veel mogelijk mensen afweten van de tentoonstelling en daarom werd het nieuws aan iedereen verteld! Op 18 augustus van het jaar 1956 was het dan eindelijk zover! Die dag opende Mr. C.J.A. de Ranitz, burgemeester van Utrecht, de tentoonstelling ’Van Speeldoos tot Pierement’. Deze dag kan dan ook gezien worden als de geboortedag van het huidige ‘Museum Speelklok’.

In acht werkdagen kwamen er zeker 14.000 mensen vanuit alle hoeken van Nederland kijken naar de tentoonstelling. Het succes stond vast, maar dit was niet het einddoel. Nog steeds wilden de Kring van Draaiorgelvrienden en stichting Stadsontspanning Utrecht niets liever dan een museum vol zelfspelende muziekinstrumenten.

Al snel werd duidelijk dat het gemeentebestuur van Utrecht blij was met de tentoonstelling ‘van Speeldoos tot Pierement’. Daarom besloten zij een bedrag van 16.000 gulden beschikbaar te stellen om de start van een museum te verwezenlijken. Dit zorgde ervoor dat binnen één maand na de sluiting van de tentoonstelling het ‘Nationaal Museum van Speeldoos tot Pierement’ een feit was! Eén van de initiatiefnemers van het museum was Romke de Waard. Hij was een befaamd arrangeur van draaiorgelmuziek en werd vooral bekend als één van de grootste draaiorgel voorvechters van Nederland.

In 1958 ging het museum echt open voor het publiek in een vleugel van het huidige Catharijneconvent aan de Lange Nieuwstraat. De doelstelling van het museum is en was: het wekken van belangstelling voor automatisch spelende muziekinstrumenten. De museumcollectie groeide al snel uit tot een respectabele omvang. In 1971 vond er dan ook een verhuizing plaats naar een groter pand, het voormalige Utrechtse hoofdpostkantoor, Achter den Dom 12. Op den duur bleek ook deze locatie te krap. In 1984 verhuisde het museum nogmaals, nu naar de geheel gerestaureerde middeleeuwse Buurkerk. Hier is Museum Speelklok, zoals de naam inmiddels luidt, tot op de dag van vandaag gehuisvest.