11 april 2017

Tentoonstelling Selfie Automaton tijdelijk gesloten

MEDEDELING: DE TENTOONSTELLING SELFIE AUTOMATON IS TIJDELIJK GESLOTEN

De kwetsbare kunstobjecten uit de tentoonstelling bleken helaas niet opgewassen tegen de grote belangstelling van onze bezoekers. Het museum werkt hard aan een oplossing zodat de presentatie binnenkort weer toegankelijk is. De presentatie blijft in ieder geval tot 8 mei gesloten. Excuses voor het ongemak.

Van 20 april t/m 17 september is Museum Speelklok de trotse vertoner van de Roemeense tentoonstelling Selfie Automaton.

De tentoonstelling bestaat uit 42 mechanisch aangedreven mens- en dierfiguren die in verschillende scenes zijn opgesteld en de bezoeker uitdagen om hen in beweging te brengen. Een visueel spektakel waarin het oude ambacht van het poppenspel gecombineerd wordt met kunst en mechaniek, met als onderliggende vraag: wie bespeelt wie?

Deze interactieve tentoonstelling is gemaakt door een team van architecten en kunstenaars uit Roemenië en Griekenland voor het Roemeense Paviljoen van de Biënnale in Venetië 2016.

Er is een duidelijke verbinding tussen de collectie van Museum Speelklok en de automaten van Selfie Automaton. De poppen worden op dezelfde mechanische manier in beweging gezet maar werpen tegelijkertijd een nieuw licht op de museumcollectie. Destijds werden automaten gemaakt voor de rijken puur om te entertainen. Selfie Automaton is een uitnodiging tot zelfreflectie.

NB: De tentoonstellingsteksten zijn volledig in het Engels.

• Exhibition concept: Tiberiu Bucșa, Gál Orsolya, Stathis Markopoulos, Adrian Aramă
  • Puppet design and construction: Stathis Markopoulos, Gál Orsolya, Tiberiu Bucșa, Andrei Durloi, Perényi Flóra, Oana Matei
  • Automata design and construction:  Stathis Markopoulos, Kostis Zamaiakis
  • Painting: Adrian Aramă