9 oktober 2020

Binnenkort: Tentoonstelling Straatbeeld

Vanaf 9 oktober 2020 dompelen kleurrijke straatorgel-beelden je onder in hun theatrale wereld tijdens een nieuwe interactieve tentoonstelling!

Maak kennis met een enorme verscheidenheid aan orgelbeelden in de tentoonstelling Straatbeeld. Vanaf 9 oktober nemen zij je mee naar hun wereld vol kleur en verhalen. Hofdansers uit de pruikentijd, spannend geklede ‘cheerleaders’, exotisch geklede heren, plattelandsnostalgie, uitgaansmode uit de jaren 30 en nog heel veel meer! Paradeer met deze bonte stoet orgelbeelden op de catwalk, dans met ze op de dansvloer en wandel samen, al muziek makend, door de straten van toen en nu.

Orgelbeelden zijn ambachtelijk en veelal kundig gemaakte producten van hún tijd die nog steeds veel aandacht trekken. Ze verwijzen naar vervlogen tijden, representeren een ideaalbeeld of de waan van de dag. Decennialang zwierven ze van orgel naar orgel, van straat naar straat. De straatmuziek en het straatbeeld zijn in de loop van de jaren veranderd. Maar, hoe is dat van invloed geweest op de orgelbeelden?

Welkom in de wereld van de orgelbeelden!

Kunstwerk Peter Demetz in Museum Speelklok

Peter Demetz

De mooiste orgelbeelden werden meer dan 100 jaar geleden gemaakt door de familie Demetz in het Italiaanse Ortiseï (in de Val Gardena). Daar wonen nog steeds kunstenaars die de houtsnijkunst van generatie op generatie doorgeven. Eén van die kunstenaars is Peter Demetz. Hij maakt geen orgelbeelden, maar onbeschilderde houten beelden. Hun houding is levensecht en gedetailleerd uitgewerkt. Maar waar de orgelbeelden van Peters voorgangers je aankijken en lijken te bewegen, staan de beelden van Peter stil, starend in de verte, schijnbaar in gepeins verzonken. Peter Demetz plaatst zijn beelden, net als de beelden op een orgel, in een theatrale setting. Ook de ambachtelijke perfectie is vergelijkbaar met die van de familie Demetz honderden jaren eerder. Nieuwsgierig? Bewonder ze vanaf 9 oktober in Museum Speelklok en ontdek de overeenkomsten en verschillen met de oude straatorgelbeelden.