20 mei 2017

De Marble Machine van Wintergatan komt naar Museum Speelklok

Op 1 juni gaat een grote museumdroom in vervulling: de Marble Machine van de Zweedse band Wintergatan is dan te zien in Utrecht.

On June 1st, one of our museums biggest dreams will come true: the famous Marble Machine, used by the Swedish band Wintergatan in their viral video, will be on display at Museum Speelklok. Read English version below.

De clip is al meer dan 44 miljoen (!!) keer bekeken op YouTube en de reacties zijn fantastisch. En vanaf 1 juni tot en met 20 augustus is dit geweldige apparaat te zien in ons museum. Een paar onderdelen van de machine zijn in werking en worden dagelijks door onze gidsen tijdens de Muzikale Tour in ons museum gedemonstreerd.

Martin Molin, het brein achter de machine en oprichter van de band Wintergatan, heeft een paar jaar geleden Museum Speelklok bezocht en is zo geïnspireerd geraakt door de collectie dat hij vervolgens is gestart met het bouwen van de knikkermachine. Het heeft hem uiteindelijk 14 maanden, 3000 schroeven, heel veel platen mutliplex en 2000 knikkers gekost maar het resultaat is overweldigend!

Martin beschrijft in zijn veelbekeken video’s dat de Marble Machine veel mechanische problemen heeft gehad. Wanneer het aantal problemen bleef groeien heeft Martin besloten om de machine met ‘pensioen’ te laten gaan en een nieuwe machine te bouwen: Marble Machine X. Hiermee kan Wintergatan in de toekomst ook optreden. Een aantal onderdelen van de machine zijn voor het plaatsen in Museum Speelklok gerestaureerd waardoor het mogelijk is om de basisonderdelen te demonstreren maar het is niet mogelijk om hele nummers te spelen. Eén instrument, de vibrafoon zal gedemonstreerd worden. De knikkers zullen ook daadwerkelijk de vibrafoon bespelen.

Knikkerbanen voor de kinderen
In de tentoonstellingsruimte, waar de Marble Machine te zien en te horen is, zijn ook drie mooie knikkerbanen van De Knikkerprins te vinden voor de kinderen. Gooi een knikker in één van de banen en luister naar de melodie!

• Wanneer: van 1 juni t/m 20 augustus 2017
  • De Marble Machine wordt elk uur aan het einde van de Muzikale Tour gedemonstreerd door onze rondleiders
  • De Muzikale Tour is dagelijks om 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur en duurt ongeveer 50 minuten
  • In Museum Speelklok, Steenweg 6 te Utrecht
  • Kosten: entreeticket museum (€ 12,- voor volwassenen en € 6,50 voor kinderen t/m 12 jaar)Zie hier de clip:

Wintergatan’s Marble Machine is coming to Museum Speelklok

The viral video clip has been watched over 44 Million times on YouTube, and responses and comments are great. Between 1 June and 20 August, the amazing Marble Machine will be on show in our museum. Parts of it function and will be demonstrated daily by our guides during the free Musical Tours that take place 6 times a day.

Martin have described in several videos how The Marble Machine have encountered many mechanical problems. When the number of problems grew Martin decided to ‘retire’  this version and build a new one, Marble Machine X. This machine will overcome these mechanical problems and will be used live on stage during performances of Wintergatan.

Some of the functions on the Marble Machine that will be displayed at Museum Speelklok have been restored so we can demonstrate the basic functions of the machine, but it’s no longer able to play full songs. Only one of the instrument, the vibraphone will be demonstrated where the other instruments, the drums and the bass will be silent.

Martin Molin, the brains behind the device and founder of Wintergatan, actually got the inspiration for the Marble Machine when visiting Museum Speelklok and the restoration workshop. It took him 14 months, 3000 screws, many sheets of plywood and 2000 marbles to finish, but the result is stupefying.

Practical information

• 1 June – 20 August 2017;
    • Demonstrations of the Marble Machine are every hour, at the end of our Musical Tour;
    • The Musical Tour starts at 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 & 15.30 every day. Duration: 50 minutes;
    • At Museum Speelklok, Steenweg 6, Utrecht (NL);
    • Museum ticket fees: €12 for adults / €6,50 for children >12yrs.

Want to know more about the technical aspects of the machine? Then watch this:

Marble Machine naar Utrecht Museum Speelklok