Zien & Doen

4 september 2021 t/m 25 september 2021

Concertreeks: Swing! De kracht van zwarte muziek

4 september t/m 25 september 20:00u 22:00u Museum Speelklok Volwassenen
Bestel tickets

Kom genieten van avonden vol live muziek op 4, 12, 18 en 25 september en laat je inspireren door de verhalen en optredens van Izaline Calister, Blue Grass Boogiemen, Denise Jannah en Shailesh Bahoran.

Programma
Zaterdag 4 september 2021: Optreden van Izaline Calister
Het thema deze avond is de Antillen. We leren het K’ai Orgel beter kennen.

Zondag 12 september 2021: Optreden van Blue Grass Boogiemen
Het thema deze avond is Roots Music. We leren de Encore-banjo beter kennen.

Zaterdag 18 september 2021: Optreden van Denise Jannah
Het thema deze avond is Swing! We leren de Double Tino beter kennen.

Zaterdag 25 september 2021: Optreden: Shailesh Bahoran 
Het thema deze avond is HipHop. We leren de Blackface Speeldoos beter kennen.

Achter alle automatische muziekinstrumenten in onze collectie schuilt een verhaal. Bij sommige is dat verhaal wat complexer dan bij andere objecten. Zo is daar de Double Tino. Recentelijk gerestaureerd, op basis van historische onderzoek van kleding voorzien en sinds kort weer in ons museumcafé te bewonderen. De Double Tino is een orchestrion uit 1935 toen de jazz in Parijs populair werd. Twee bewegende mensfiguren stellen echte muzikanten voor: de witte zanger Tino Rossi en een zwarte slagwerker uit Martinique van wie de naam helaas onbekend is.

Objecten zoals de Double Tino roepen, zonder verdere uitleg, vragen op. Hoe was het, maar vooral, hoe is het om een zwarte muzikant in Europa of de VS te zijn? Tijdens Swing! De kracht van zwarte muziek, een serie van vier avondvullende programma’s willen we dieper op deze en andere vragen in gaan.

De avonden zijn opgedeeld in verschillende thema’s: Antillen, Roots Music, Swing en HipHop. Ieder thema past bij een specifiek object en de artiest die de desbetreffende avond centraal staat. Samen met gastconservator Garjan Sterk, specialist op het gebied van gender en diversiteit, en muzikant Melanie Tangkau willen we aan de hand van muziek en gesprekken met de artiesten de complexe verhalen die achter onze objecten schuilgaan verder uitdiepen. In een poging onze collectie inclusiever en voor een meer divers publiek toegankelijk te maken willen we de meerstemmigheid van onze collectie verder benadrukken. Daardoor wordt het leukste museum van Nederland echt het museum van ons allemaal.

Praktische informatie

  • Data: 4, 12, 18 en 25 september
  • Start concert: 20:00 uur
  • Locatie: Museum Speelklok
  • Prijs concert: normaal tarief €17,50

Koop hier je tickets voor één van de concertavonden van Swing! De kracht van zwarte muziek.

Over de artiesten
Izaline Calister, Edisonwinnares in 2009, heeft als singer-songwriter de afgelopen 21 jaar een behoorlijke staat van dienst opgebouwd. De nummers Wow’i Kariño, Kanta Hélele, Sa Sa Na Awasa en meer recentelijk Bendishona leverden de Antilliaanse zangeres in het Caribische gebied nummer 1 hits op. De muziek van Izaline is een fusie tussen de traditionele muziek van haar geboorte-eiland Curaçao en vocale jazz.

Blue Grass Boogiemen spelen sinds 1990 professioneel traditioneel bluegrass. In Ierland wonnen ze de ‘Waterford Crystal Bowl’ voor ‘meest populaire band’ op het Guinness International Bluegrass Festival, in Nederland wonnen ze de ‘Silver Fiddle Award’ en de ‘Gram Parsons Award’ (acht keer), beide voor beste akoestische band, en versloeg Alison Krauss naar de nummer één plek in de ‘Strictly Country’-hitlijsten. Ook in Amerika, waar ze al meerdere keren op tournee zijn geweest, is men erg enthousiast over de muziek.

De in Suriname geboren zangeres Denise Jannah is de eerste Nederlandse muzikant die een platencontract tekent bij het vermaarde Amerikaanse jazzlabel Blue Note. De contra-alt tourt over de hele wereld, staat zeven keer op North Sea Jazz en wint twee Edisons, een Golden Orpheus in Bulgarije en de Bata Anastasijević Award tijdens het Nisville Jazz Festival in Servië. In 2009 wordt de zangeres benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Theatermaker en choreograaf Shailesh Bahoran kenmerkt zich door een vrije artistieke visie waarin hij altijd op zoek is naar het stimuleren van stemmingen en emoties bij zijn toeschouwers en de manier waarop hij contrasten benadrukt. Naast theatermaker en choreograaf is Shailesh een veelzijdige hip hop danser die zich onderscheidt door zijn fenomenale techniek, originaliteit en expressiviteit. Hij heeft stevige roots in de hip hop cultuur en bekwaamde zich, zowel solo als met zijn crew Illusionary Rockaz, in de stijlen bboying (breakdance) en poppin.

Terug naar boven
laad eerdere berichten
Privacy Statement Disclaimer ontworpen & ontwikkeld door Eagerly Internet