Zien & Doen

15 december 2023 t/m 8 september 2024

Vanaf 15 december: tentoonstelling Maak ’t Even

15 december t/m 8 september 10:00u 17:00u Museum Speelklok Volwassenen
Bestel tickets

Maak je een exclusief product of wil je juist tegen een lage prijs veel mensen bereiken? Welke materialen kun je gebruiken en zijn ze verkrijgbaar of heel kostbaar? Kun je een ontwerp laten repareren of moet je het meteen vervangen?

Actuele dilemma’s waar de makers van de unieke collectiestukken van Museum Speelklok eeuwen geleden ook al tegenaan liepen! De expositie Maak ’t Even. Muziekmachines & duurzaam design geeft inzicht in de keuzes die deze uitvinders destijds maakten en waar ontwerpers van nu voor staan.

De muziekmachines van Museum Speelklok

Achter elke speelklok en elk orgel in Museum Speelklok zit een proces waarin is nagedacht over materiaal, kosten, mechaniek en hoe het instrument zo lang mogelijk meegaat. De instrumenten nemen je mee naar het verleden en geven inzicht in de keuzes die de makers moesten maken. Door de discussie over productieprocessen en de manier waarop producten tegenwoordig gemaakt worden, is er inmiddels veel aandacht voor duurzaamheid. Onze consumptie zal moeten veranderen, maar hoe? Is de sleutel tot een duurzame toekomst in het verleden te vinden?

Oplossingen in design

Ontwerpers Jelle Mastenbroek, Jesse Howard en Christien Meindertsma gaan in Maak t Even met hun werk in dialoog met de historische museumcollectie. Jelle Mastenbroek kaart met zijn humoristische installaties thema’s als de veelheid aan onnodige spullen aan. Jesse Howard ontwerpt alledaagse apparaten zoals een mixer en stofzuiger op zo’n manier dat gebruikers ze zelf in een handomdraai kunnen maken en repareren. Van Christien Meindertsma worden delen uit haar onderzoek naar verschillende bewerkingen en toepassingen van schapenwol getoond; die hebben meer met muziekinstrumenten te maken dan je zou denken!

Audiotour door Maak ’t Even

Je kunt een speciale audiotour volgen, gemaakt door ontwerper Simon Dogger. Hij verloor tijdens zijn studie aan de Design Academy Eindhoven zijn visuele vermogens. Zijn nieuwe realiteit werd het uitgangspunt en onderwerp van zijn ontwerpen. Hij neemt je mee in zijn belevingswereld: hoe ervaart hij de zelfspelende muziekinstrumenten in Museum Speelklok?

Maak ’t Even is te zien van 15 december 2023 t/m 8 september 2024.


Mede mogelijk gemaakt door het KF Hein Fonds, het Cultuurfonds en de Van Baaren Stichting.

Terug naar boven
laad eerdere berichten
Privacy Statement Disclaimer ontworpen & ontwikkeld door Eagerly