Zien & Doen

10 december 2021 t/m 11 september 2022

Toeval bestaat niet

10 december t/m 11 september 10:00 uuru 17:00 uuru Museum Speelklok Kinderen, Volwassenen
Bestel tickets

‘Dat kán geen toeval zijn!’ Dit heb je vast wel eens gezegd, maar heb je daar eigenlijk wel eens echt goed over nagedacht? Want wat is toeval eigenlijk? Het winnen van een loterij? De ogen die je gooit met een dobbelsteen?

Met de interactieve tentoonstelling Toeval bestaat niet laten we je nadenken over toeval in de (mechanische) muziek aan de hand van de zelfspelende muziekinstrumenten van de geniale instrumentenbouwer Diederich Nicolaus Winkel.

In Museum Speelklok lijkt het toeval ver te zoeken. Om een zelfspelend muziekinstrument zelf live muziek te laten maken, is juist volledige controle nodig. Elk radertje, pinnetje en schroefje moet kloppen. De zelfspelende muziekinstrumenten van Winkel zetten dat idee op z’n kop.

Precies 200 jaar geleden, in 1821, voltooide Winkel in Amsterdam zijn meesterwerk; het Componium. Een mechanisch instrument dat op basis van toeval muziek maakt en nu voor het eerst te zien is in Museum Speelklok. Helaas werkt het ruim 3,5 meter hoge origineel niet meer, maar Museum Speelklok heeft speciaal voor de overzichtstentoonstelling een werkende mini-versie weten te maken. Een geweldige prestatie!

Toeval bestaat niet is een interactieve tentoonstelling voor jong en oud, voor muziekliefhebbers en techneuten en voor iedereen die zich wil verwonderen over de wereld van mechanische muziek.

Terug naar boven
laad eerdere berichten
Privacy Statement Disclaimer ontworpen & ontwikkeld door Eagerly