Zien & Doen


Tentoonstellingen

Vanaf 13 december 2019 gaat er in Museum Speelklok een majestueuze wereld vol met goud en glamour voor je open in de Koninklijke Kamer. Ook kan je nog t/m 5 januari 2020 een rijke schat aan verhalen uit de geschiedenis van de Utrechtse Buurkerk bewonderen in de presentatie Thuis in de Buurkerk.

De Koninklijke Kamer

De blinkende speelklokken en speeldozen die in de Koninklijke Kamer te zien zijn, werden door de allermachtigsten gebruikt om hun status en macht te benadrukken. Kijk naar de mooiste speelklokken doordrenkt van symboliek. Bewonder de kostbare materialen en de vernuftige techniek. Luister naar pareltjes van topcomponisten zoals Georg Friedrich Händel. De koninklijke connecties van deze instrumenten liegen er niet om: Marie Antoinette, Napoleon, Frederik de Grote, Maria Theresia en onze eigen familie Van Oranje hebben een link met deze topstukken.

‘Nachtwacht’ onder de speelklokken
In de schijnwerpers staat het absolute topstuk: de Clay klok uit 1738. Deze gigantische speelklok van wereldklasse is tweeënhalve meter hoog en is de enige complete monumentale klok van Charles Clay van dit formaat. Klokkenmaker Clay werkte tijdens de bouw van de klok aan het Engelse hof.Componist Händel had ook sterke banden met het hof en heeft waarschijnlijk speciaal voor deze klok de muziek bewerkt. Deze muziek van Händel is voor de meeste mensen nog onbekend! Kom daarom kijken en luisteren en ontdek waar koningen en koninginnen eeuwen geleden in hun paleizen van genoten.

Hoor de Clay klok spelen
Na een intensieve restauratie in samenwerking met het Rijksmuseum is de Clay klok voor het eerst sinds tijden weer te beluisteren. De Clay klok zal op gezette tijden spelen. Vanaf 13 december 2019 t/m 5 januari 2020 wordt de Clay klok aan het eind van iedere Muzikale Rondleiding gedemonstreerd.

Thuis in de Buurkerk

Al vanaf het jaar 1000 weet de gewone Utrechter heil bij haar te vinden. De Buurkerk lijkt onsterfelijk en krimpt en groeit, doorstaat branden, beschietingen en de reformatie. Liefkozend werd ze ‘ecclesia civilis’ genoemd ofwel een kerk voor de buren. Tijd om haar in de schijnwerpers te zetten!

Tijdens een bezoek aan Thuis in de Buurkerk, duizend jaar verhalen onder één dak ontdekt u de fascinerende geschiedenis van de kerk aan de hand van historische verhalen en objecten

Rots in de branding

Als rots in de Utrechtse branding is de Buurkerk op velen manieren ingezet; als verkeersader verbond ze noord met zuid, als begraafplaats, trouwlocatie, als hooimagazijn, bakkerij en stal tijdens de Franse bezetting. Er is gedemonstreerd tegen de Vietnamoorlog en er zijn distributiebonnen uitgedeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een aangebouwde cel was voor 57 jaar het huis van de ingemetselde Suster Bertken en sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw is de kerk het onderkomen van Museum Speelklok. Welkom in de Buurkerk! De presentatie van de Buurkerk is nog tot en met 5 jan 2020 te zien in Museum Speelklok.

Click here for English information about the exhibition.

Terug naar boven
Privacy Statement Disclaimer ontworpen & ontwikkeld door Eagerly Internet