Zien & Doen


Tentoonstelling

Laat je door kleurrijke straatorgelbeelden onderdompelen in hun theatrale wereld in de interactieve tentoonstelling Straatbeeld!

Maak in de tentoonstelling Straatbeeld kennis met een enorme verscheidenheid aan orgelbeelden. Hofdansers uit de pruikentijd, spannend geklede ‘cheerleaders’, exotisch geklede heren, plattelandsnostalgie, uitgaansmode uit de jaren 30 en nog heel veel meer! Paradeer met deze bonte stoet orgelbeelden op de catwalk, dans met ze op de dansvloer en wandel samen, al muziek makend, door de straten van toen en nu.

De tentoonstelling Straatbeeld is verlengd, en in Museum Speelklok te zien tot en met het eind van 2021.

Orgelbeelden zijn ambachtelijk en veelal kundig gemaakte producten van hún tijd die nog steeds veel aandacht trekken. Ze verwijzen naar vervlogen tijden, representeren een ideaalbeeld of de waan van de dag. Decennialang zwierven ze van orgel naar orgel, van straat naar straat. De straatmuziek en het straatbeeld zijn in de loop van de jaren veranderd. Maar, hoe is dat van invloed geweest op de orgelbeelden? Ontdek het in de tentoonstelling Straatbeeld.

Welkom in de wereld van de orgelbeelden!

Peter Demetz

De mooiste orgelbeelden werden meer dan 100 jaar geleden gemaakt door de familie Demetz in het Italiaanse Ortiseï (in de Val Gardena). Daar wonen nog steeds kunstenaars die de houtsnijkunst van generatie op generatie doorgeven. Eén van die kunstenaars is Peter Demetz. Hij maakt geen orgelbeelden, maar onbeschilderde houten beelden. Hun houding is levensecht en gedetailleerd uitgewerkt. Maar waar de orgelbeelden van Peters voorgangers je aankijken en lijken te bewegen, staan de beelden van Peter stil, starend in de verte, schijnbaar in gepeins verzonken. Peter Demetz plaatst zijn beelden, net als de beelden op een orgel, in een theatrale setting. Ook de ambachtelijke perfectie is vergelijkbaar met die van de familie Demetz honderden jaren eerder. Nieuwsgierig? Bewonder ze vanaf 9 oktober in de tentoonstelling Straatbeeld en ontdek de overeenkomsten en verschillen met de oude straatorgelbeelden.

Ben je benieuwd naar eerdere tentoonstellingen die in Museum Speelklok te zien waren? Kijk dan snel hier!

Terug naar boven
Privacy Statement Disclaimer ontworpen & ontwikkeld door Eagerly Internet