Zien & Doen


Tentoonstellingen

Museum Speelklok programmeert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen om nieuwe klinkende verhalen en collectiestukken te laten horen.

Tentoonstelling Muziekdoosjes

Van 24 november 2016 t/m 30 april 2017 is de unieke, echt Utrechtse, tentoonstelling Muziekdoosjes te zien. In deze tentoonstelling zie je de muziekdoosjes van bekende en onbekende Utrechters en hoor je de bijzondere, soms emotionele maar vooral mooie herinneringen die ze hieraan hebben. Verhalen over verre oorden, oude vrienden, overleden geliefden, strenge ouders en memorabele feestdagen. Maar ook toeval, hoop en geloof spelen een rol. In de tentoonstelling zijn onder andere muziekdoosjes van burgemeester Jan van Zanen, Tineke Schouten, Hans Liberg, Sofie van den Enk en Henk Westbroek te zien.

De ingezonden muziekdoosjes lopen uiteen van speelwerkjes voor boven de wieg, muziek makende tafeltjes, serieuze platenspeeldozen tot kitscherige souvenirs! Door hun dierbare verhalen zijn het echte museumstukken geworden. Het museum laat ook enkele muziekdozen uit eigen collectie zien. Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling Muziekdoosjes.

Nu in Museum Speelklok de tentoonstelling Muziekdoosjes vol herinneringen van Utrechters


MEDEDELING: DE TENTOONSTELLING SELFIE AUTOMATON IS TIJDELIJK GESLOTEN

De kwetsbare kunstobjecten uit de tentoonstelling bleken helaas niet opgewassen tegen de grote belangstelling van onze bezoekers. Het museum werkt hard aan een oplossing zodat de presentatie binnenkort weer toegankelijk is. De presentatie blijft in ieder geval tot 8 mei gesloten. Excuses voor het ongemak.


Tentoonstelling Selfie Automaton

Van 20 april t/m 17 september is Museum Speelklok de trotse vertoner van de Roemeense tentoonstelling Selfie Automaton. De (Engelstalige) tentoonstelling bestaat uit 42 mechanisch aangedreven mens- en dierfiguren die in verschillende scenes zijn opgesteld en de bezoeker uitdagen om hen in beweging te brengen. Een visueel spektakel waarin het oude ambacht van het poppenspel gecombineerd wordt met kunst en mechaniek, met als onderliggende vraag: wie bespeelt wie?

Deze interactieve tentoonstelling is gemaakt door een team van architecten en kunstenaars uit Roemenië en Griekenland voor het Roemeenste Paviljoen van de Biënnale in Venetië 2016.

Er is een duidelijke verbinding tussen de collectie van Museum Speelklok en de automaten van Selfie Automaton. De poppen worden op dezelfde mechanische manier in beweging gezet maar werpen tegelijkertijd een nieuw licht op de museumcollectie. Destijds werden automaten gemaakt voor de rijken puur om te entertainen. Selfie Automaton is een uitnodiging tot zelfreflectie.

De tentoonstelling Selfie Automaton is mogelijk gemaakt door

Terug naar boven
Bezoekvoorwaarden Disclaimer ontworpen & ontwikkeld door Eagerly Internet

Wij maken gebruik van cookies om je websitebezoek 'slimmer' te maken en omwille van statistieken.

ok