Plan je bezoek


Het museum

Op zoek naar leuke culturele activiteiten in het centrum van Utrecht? Kom dan naar Museum Speelklok!

Museum Speelklok neemt je mee in de wondere wereld van de eeuwenoude zelfspelende muziekinstrumenten en laat alle bezoekers iedere dag verrassende en vrolijke muziek horen vanuit alle hoeken van het museum. Een leuk uitstapje in Utrecht voor kinderen, volwassenen en ouderen. 

De zelfspelende muziekinstrumenten die in Museum Speelklok staan zijn er in alle soorten en maten; van heel kleine speeldoosjes, automaten en speelklokken tot enorme carillonklokken, orchestrions, dans- en straatorgels. Al deze instrumenten zijn te zien en te horen in Museum Speelklok: het vrolijkste museum van Nederland!

Live muziek

Tegenwoordig hebben we heel veel mogelijkheden om te luisteren naar muziek, maar dit was vroeger helemaal niet zo vanzelfsprekend. De muziek die vroeger in de huiskamers van voornamelijk rijke mensen te horen was kwam niet zomaar uit een laptop of CD speler. Nee, er klonk live muziek uit echte muziekinstrumenten zonder dat hier een muzikant bij kwam kijken. Daarom noemen we deze muziekinstrumenten ook wel zelfspelende muziekinstrumenten.

Wat te zien en te doen in Museum Speelklok?

Museum Speelklok is één van de bezienswaardigheden in Utrecht die je niet mag missen. Het hele jaar door kunnen alle bezoekers van het museum mee met de gratis Muzikale Rondleiding die ieder uur op het halve uur wordt gegeven. De eerste rondleiding start om 10.30 uur en de laatste om 15.30 uur. Tijdens de rondleiding wordt er door enthousiaste rondleiders meer verteld over de eeuwenoude zelfspelende muziekinstrumenten die behoren tot de vaste collectie van Museum Speelklok. Naast de vaste opstelling biedt het museum de bezoekers ook wisselende tentoonstellingen aan, die het interessant maken om in de toekomst nog eens een bezoek te brengen. Kortom, het museum biedt je ook met slecht weer een vrolijk dagje uit!

Museum Expeditie

Voor bezoekers die niet alleen willen kijken en luisteren, maar ook zelf willen ontdekken is er de Museum Expeditie. In de Museum Expeditie kan iedereen al doende meer leren over de werking en de techniek die schuilgaan achter de zelfspelende muziekinstrumenten. Ook leer je meer over de vroegere eigenaren van de bijzondere speeldoosjes en speelklokken.

Voor kinderen

Het museum biedt een uitstapje voor volwassenen en een dagje uit voor ouderen, maar biedt ook een leuk dagje uit voor kinderen. In het museum zijn er heel veel leerzame en vrolijke activiteiten waarin de kinderen centraal staan. Zo heeft Museum Speelklok iedere woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag een kinderrondleiding en kunnen de kinderen dagelijks speuren aan de hand van een Toon speurtocht. Aan de hand van een “Toonkaart” speuren de kinderen op een actieve manier het hele museum af! In de vakantieperiodes zoals de voorjaarsvakantie, meivakantie, zomervakantie, herfstvakantie en kerstvakantie worden er extra kinderactiviteiten georganiseerd.

Ook kunnen de kinderen hun eigen vrolijke en muzikale verjaardagsfeestje vieren in het museum of op woensdagmiddag langskomen wanneer het een kinderfestijn is in Museum Speelklok.

Museum Speelklok opent iedere eerste woensdag van de maand de deuren van zijn befaamde Restauratieatelier.

Na veel nieuwe indrukken opgedaan te hebben is het tijd voor een lekker glas limonade, een kopje koffie of een kopje thee. Dit kan genuttigd worden in het café van Museum Speelklok: Museumcafé Klok. En voor het verlaten van het museum kan er natuurlijk nog een souvenirtje of cadeautje worden meegenomen uit de vrolijke museumwinkel.

Terug naar boven
Privacy Statement Disclaimer ontworpen & ontwikkeld door Eagerly Internet

Wij maken gebruik van cookies om je websitebezoek 'slimmer' te maken en omwille van statistieken.

ok