Plan je bezoek


Het museum

Op zoek naar een leuke culturele activiteit in het centrum van Utrecht? Kom dan naar Museum Speelklok! Dit museum in Utrecht is een typisch Nederlandse must-see. Hier stap je namelijk in de wondere wereld van de zelfspelende muziekinstrumenten. Laat je verrassen door de vrolijke muziek die vanuit alle hoeken van het museum klinkt.

De zelfspelende muziekinstrumenten die in Museum Speelklok staan, zijn er in alle soorten en maten. Van kleine speeldoosjes, automaten en speelklokken tot enorme carillonklokken, orchestrions, dans- en straatorgels. Al deze instrumenten zijn te zien én te horen in Museum Speelklok, het vrolijkste museum van Nederland! Ga mee met de Muzikale Tour en hoor de instrumenten live spelen, doe zelf ontdekkingen in de Museum Expeditie, bezoek onze Koninklijke Kamer en strijk neer in ons muzikale Museumcafé.

Museum in Utrecht

Museum Speelklok is één van de bezienswaardigheden en culturele activiteiten in Utrecht die je niet mag missen. Gesitueerd in de oude Buurkerk ligt het museum midden in het centrum van de stad. Zo is een bezoek aan het museum daardoor makkelijk te combineren met andere activiteiten in het centrum van Utrecht. Maak van je dag in Utrecht een leuk en leerzaam uitstapje voor kinderen, volwassenen en ouderen.

Uniek museum in Utrecht boordevol muziek

Tegenwoordig hebben we heel veel mogelijkheden om te luisteren naar muziek. Vroeger was dit helemaal niet zo vanzelfsprekend. De muziek die vroeger in de huiskamers van voornamelijk rijke mensen te horen was, kwam niet zomaar uit een laptop of CD speler. Nee, er klonk live muziek uit echte muziekinstrumenten zonder dat hier een muzikant bij kwam kijken. Daarom noemen we deze muziekinstrumenten ook wel zelfspelende muziekinstrumenten. Deze zelfspelende muziekinstrumenten zijn allemaal in Museum Speelklok te vinden en te horen.

Muzikale Rondleiding

Het hele jaar door kunnen alle bezoekers mee met de gratis Muzikale Rondleiding, die ieder uur op het halve uur wordt gegeven. De eerste rondleiding start om 10.30 uur en de laatste om 15.30 uur. Tijdens de rondleiding wordt er door een enthousiaste rondleider meer verteld over de eeuwenoude zelfspelende muziekinstrumenten die behoren tot de vaste collectie. Naast de vaste opstelling biedt het museum de bezoekers ook wisselende tentoonstellingen aan. Deze maken het interessant om in de toekomst nog eens een bezoek te brengen.

Museum Expeditie

Voor bezoekers die niet alleen willen kijken en luisteren, maar ook zelf willen ontdekken is er de Museum Expeditie. In de Museum Expeditie kan iedereen al doende meer leren over de werking en de technieken die schuilgaan achter de zelfspelende muziekinstrumenten. Ook leer je meer over de vroegere eigenaren van de bijzondere speeldoosjes en speelklokken.

Dagje weg met kinderen

Museum Speelklok biedt een leerzaam uitstapje voor volwassenen en een nostalgische dag uit voor ouderen, maar biedt ook een leuk dagje weg voor kinderen. Er zijn heel veel leerzame en vrolijke activiteiten waarin de kinderen centraal staan. Zo  kunnen de kinderen dagelijks speuren naar Orgelaapje Toon. Aan de hand van een ‘Toonkaart’ zoeken de kinderen op een actieve manier het hele museum af! In de vakantieperiodes worden er extra kinderactiviteiten georganiseerd. Ook kunnen de kinderen hun eigen vrolijke en muzikale verjaardagsfeestje vieren.

Restauratieatelier
Museum Speelklok opent iedere eerste woensdag van de maand de deuren van haar befaamde Restauratieatelier. Dit is uniek binnen de verschillende musea in Utrecht en geeft je een waar kijkje achter de schermen. Het Restauratieatelier is, net als het museum, midden in het centrum van Utrecht te vinden.

Let op: Voorlopig zijn er geen rondleidingen in het Restauratieatelier

Museumcafé Klok
Na veel nieuwe indrukken opgedaan te hebben is het tijd voor een lekker glas limonade, een kopje koffie of een kopje thee. Dit kan genuttigd worden in het café van Museum Speelklok: Museumcafé Klok. En voor het weggaan kan er natuurlijk nog een souvenirtje of cadeautje worden meegenomen uit de vrolijke museumwinkel.

Terug naar boven
Privacy Statement Disclaimer ontworpen & ontwikkeld door Eagerly