Zien & Doen


Museum Expeditie

Ga in de Museum Expeditie op eigen onderzoek uit!

In de Museum Expeditie kom je meer te weten over de techniek van de zelfspelende muziekinstrumenten, zie je bij wie deze bijzondere gadgets vroeger in huis stonden, luister je naar een bijzonder hoorspel en bezoek je uiteindelijk de Koninklijke Kamer, waar de meest blinkende speeldozen en speelklokken staan! De Museum Expeditie geeft iedereen de kans om zonder rondleider de wondere wereld van zelfspelende muziekinstrumenten te ontdekken!

De Techniekzaal

De Museum Expeditie start in de Techniekzaal. In de Techniekzaal hebben de restauratoren van Museum Speelklok de meest bijzondere technische snufjes inzichtelijk gemaakt in vier working models. En de modellen, die kan je helemaal zelf in werking zetten! Op die manier krijgt iedereen de kans om de wereld te ontdekken van de technieken die schuilgaan achter de zelfspelende muziekinstrumenten. Want hoe kan het eigenlijk dat de instrumenten zulke mooie geluiden en muziek produceren?

Het Herenhuis

In het Herenhuis sta je tussen alle zelfspelende muziekinstrumenten die als eerst in huizen te vinden waren. De muziekinstrumenten zijn stuk voor stuk erg kostbaar en dat zorgde ervoor dat alleen de rijke mensen zelfspelende muziekinstrumenten konden kopen om op die manier muziek in huis te halen. Ontdek welk muziekinstrument jij het mooist vindt en het liefst in je huis had gewild.

Het Hoorspel

In het Hoorspel staat het luisteren centraal. Zittend in een theater word je uitgenodigd om te luisteren naar de zelfspelende muziekinstrumenten van het museum. Tien heel verschillende instrumenten en hun gevarieerde muziek vertellen het verhaal van de magische wereld achter de mechanische muziek. Speciaal voor het Hoorspel werd een muzikale compositie geschreven die de instrumenten naar elkaar toe brengt. Maar behalve te luisteren is er ook veel te zien: het is een waar schouwspel van licht, geluid, muziek en projectie!

De Koninklijke Kamer

Ontdek een majestueuze wereld vol met goud en glamour in de Koninklijke Kamer. De blinkende speelklokken en speeldozen die hier te zien zijn, werden namelijk door de allermachtigsten gebruikt om hun status en macht te benadrukken. Kijk en bewonder de mooiste speelklokken en de vernuftige techniek. In de schijnwerpers staat het absolute topstuk: de Clay klok uit 1738. Kom kijken en luisteren en ontdek waar koningen en koninginnen eeuwen geleden in hun paleizen van genoten.

Terug naar boven
Privacy Statement Disclaimer ontworpen & ontwikkeld door Eagerly