Zien & Doen


Museum Expeditie

Ga in de Museum Expeditie op eigen onderzoek uit!

In de Museum Expeditie kom je meer te weten over de techniek van de zelfspelende muziekinstrumenten. Ook zie je bij wie deze bijzondere gadgets vroeger in huis stonden en luister je naar een bijzonder hoorspel. Uiteindelijk bezoek je de Koninklijke Kamer, waar de meest blinkende speeldozen en speelklokken staan. De Museum Expeditie geeft iedereen de kans om zonder rondleider de wondere wereld van zelfspelende muziekinstrumenten te ontdekken!

Het Hoorspel

In het Hoorspel staat het luisteren centraal. Zittend in een theater word je uitgenodigd om te luisteren naar de zelfspelende muziekinstrumenten van het museum. Tien heel verschillende instrumenten en hun gevarieerde muziek vertellen het verhaal van de magische wereld achter de mechanische muziek. Maar behalve te luisteren is er ook veel te zien, zoals historische foto’s en video’s van de instrumenten.

De Koninklijke Kamer

Ontdek een majestueuze wereld vol met goud en glamour in de Koninklijke Kamer. De blinkende speelklokken en speeldozen die hier te zien zijn, werden namelijk door de allermachtigsten gebruikt om hun status en macht te benadrukken. Kijk en bewonder de mooiste speelklokken en de vernuftige techniek. In de schijnwerpers staat het absolute topstuk: de Clay klok uit 1738.

Het Herenhuis

In het Herenhuis sta je tussen alle zelfspelende muziekinstrumenten die als eerst in huizen te vinden waren. De muziekinstrumenten zijn stuk voor stuk erg kostbaar en dat zorgde ervoor dat alleen de rijke mensen zelfspelende muziekinstrumenten konden kopen. Ontdek welk muziekinstrument jij het mooist vindt en het liefst in je huis had gewild!

De Techniekzaal

In de Techniekzaal hebben de restauratoren van Museum Speelklok de meest bijzondere technische snufjes inzichtelijk gemaakt in vier working models. En de modellen, die kan je helemaal zelf in werking zetten! Op die manier krijgt iedereen de kans om de technieken die schuilgaan achter de zelfspelende muziekinstrumenten te ontdekken. Want hoe kan het eigenlijk dat de instrumenten zulke mooie geluiden en muziek produceren?

Terug naar boven
Privacy Statement Disclaimer ontworpen & ontwikkeld door Eagerly